ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2015 14:12 EET | Updated 23/12/2015 14:12 EET

Αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι

Anadolu Agency via Getty Images
TBILISI, GEORGIA - NOVEMBER 27: European Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations, Johannes Hahn (not seen) and Prime Minister of Georgia, Irakli Garibashvili hold a joint press conference at Presidential Palace in Tbilisi, Georgia on November 27, 2015. (Photo by Presidency of Georgia/Anadolu Agency/Getty Images)

Την παραίτησή του ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, σε μια περίοδο που ο κυβερνών συνασπισμός αναζητά τρόπους για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2016.

«Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

«Όλες οι θέσεις είναι προσωρινές, μόνο ο Θεός και η Πατρίδα είναι αιώνιοι. Εγκαταλείπω αυτή τη θέση σήμερα αλλά θα παραμείνω πιστός στρατιώτης της πατρίδας μου» , πρόσθεσε, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για την ενέργειά του αυτή.

Ο Γκαριμπασβίλι, που σήμερα είναι 33 ετών, ανέλαβε την πρωθυπουργία της Γεωργίας τον Νοέμβριο του 2013 και ήταν τότε ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, όταν ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ήταν παντελώς άγνωστος. Θεωρείται στενός σύμμαχος του πολυεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι που την ίδια χρονιά κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές βάζοντας τέλος στην πολυετή κυριαρχία του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)