ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/12/2015 17:53 EET | Updated 23/12/2015 17:57 EET

Ντάισελμπλουμ: Εγώ ζήτησα από τον Τσίπρα την... απόλυση Βαρουφάκη

Menelaos Myrillas / SOOC

Η σχέση «αγάπης και μίσους» του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μας απασχολεί όπως φαίνεται για καιρό ακόμη. Πρώτα γίνεται γνωστό ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ιδρύσει κόμμα τον Φεβρουάριο, που θα έχει στόχο να «εκδημοκρατίσει την ΕΕ». Αργότερα έρχεται η είδηση ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσπαθεί να οικειοποιηθεί την απομάκρυνση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση την Άνοιξη.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ολλανδικό Nieuwsuur (εκπομπή που θα προβληθεί την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου) είχε ζητήσει τηλεφωνικά από τον Αλέξη Τσίπρα, την άνοιξη, να... απολύσει τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Και αυτό γιατί δεν διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις εκείνη την περίοδο και σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι σχέσεις του κ. Βαρουφάκη με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν τόσο τεταμένες ώστε δεν υπήρχε περιθώριο οποιασδήποτε συνεννόησης.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του Eurogroup προτίμησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να τον συμβουλέψει να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως λέει, η απάντηση του Τσίπρα ήταν ότι δεν είναι ο πρόεδρος του Εurogroup εκείνος που μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση αλλά η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο λίγο αργότερα ο κ. Βαρουφάκης άρχισε να περιθωριοποιείται από τις διαπραγματεύσεις, μέχρι την τελική απομάκρυνσή του, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα.

Στην εκπομπή, μιλάει και ο Γιάνης Βαρουφάκης (καθώς επίσης οι Αλεξάντερ Στουμπ και Πίτερ Κάζιμιρ για το παρασκήνιο εκείνων των ημερών) οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον τα όσα ενδεχομένως απαντήσει ο πρώην υπουργός