ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/12/2015 11:54 EET

Τόμσεν: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο

ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund (IMF) mission chief Poul Thomsen leaves after a meeting with Greek Finance Minister, in Athens, on Monday, Nov. 18, 2013. The debt inspectors from the European Central Bank, European Commission and International Monetary Fund, known as the troika are in Athens to approve another bailout loan. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, είναι η εισήγηση του Πολ Τόμσεν, μέχρι πριν από 1,5 χρόνο υπεύθυνου για το ελληνικό πρόγραμμα, και πολλών εκ των τεχνοκρατών του Ταμείου οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Επένδυσης».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο κ. Τόμσεν (ο οποίος έχει προαχθεί σε διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου) φέρεται να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την ίδια άποψη με τον Πολ Τόμσεν -ουσιαστικά για έλλειψη ιδιοκτησίας- έχουν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι προτείνουν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.

 

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις ΗΠΑ, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ , σε συνέντευξή του στην ισπανική «El Mundo», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον, αναφέρει ότι είναι πρώτιστη ανάγκη να δοθεί γρήγορα μια λύση στο θέμα του χρέους, καθώς υπάρχουν σχετικές πιέσεις από το ΔΝΤ, και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «καλή θέληση» για να αρθούν οι τεχνικές διαφωνίες.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)