ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/12/2015 13:56 EET

Αλεξιάδης: Η λίστα Φαλτσιανί διαβιβάστηκε κατευθείαν στους εισαγγελείς

Sooc

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης δείχνουν τη διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους, δήλωσε στο «Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων χρειάστηκαν τρία χρόνια έως ότου ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα της λίστας Λαγκάρντ, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες οι αρμόδιοι  μηχανισμοί θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν δεκάδες.

Η προηγούμενη λίστα κρύφτηκε σε πολιτικά γραφεία αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι η λίστα Φαλτσιανί δεν πέρασε καν από πολιτικά γραφεία, αλλά διαβιβάστηκε κατ’ ευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Όπως έχει γίνει ήδη  γνωστό,  θα ανοιχθεί με ειδικό λογισμικό το αρχείο που περιλαμβάνει τις περίπου 500 χιλιάδες κινήσεις των λογαριασμών όλων των προσώπων, νομικών και φυσικών, της λίστας.

«Εγώ δεν θέλω να έχω στα χέρια μου λίστα κι όποιον θα επιθυμούσε να μου δώσει κάποια θα τον πετούσα έξω από το γραφείο μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, δίνοντας έμφαση στην άποψή του ότι πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να εμπλέκονται σε διαδικασίες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών και των οικονομικών εισαγγελέων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με αυτήν ακριβώς την αρχή κινείται η κυβέρνηση, περιοριζόμενη απλώς στην εποπτεία για το αν οι αρμόδιοι φορείς και μηχανισμοί κινούνται κι ενεργούν σύμφωνα με το νόμο.

«Δεν θα πιάσουμε όλα τα χρήματα, θα πιάσουμε όμως ένα μεγάλο κομμάτι» διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα και θα συμβάλει στη «φορολογική συμμόρφωση» των πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι με την διάταξη που παρατείνει κατά ένα χρόνο την παραγραφή των αδικημάτων οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προλαβαίνουν να «ξετινάξουν» τη «λίστα Φαλτσιανί».