ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/12/2015 13:10 EET | Updated 28/12/2015 13:22 EET

Έρευνα Unityfουr: Απαισιοδοξία στον επιχειρηματικό κόσμο για το 2016

Shutterstock / Shutter_M

Απαισιόδοξος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος για το 2016 όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας φορολογικών συμβούλων, Unityfουr, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μία έρευνα η οποία βασίστηκε στις απαντήσεις 300 επιχειρηματιών και ανωτέρων στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων και η οποία μάλιστα πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Όπως θα διαπιστώσει κανείς από τις απαντήσεις τους οι επιχειρηματίες μόνο αισιόδοξοι δεν είναι για το 2016, ενώ διαβλέπουν μπροστά τους και σημαντικά εμπόδια τα οποία έχουν να κάνουν με την πολιτική αλλά και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Πιο αναλυτικά, από το σύνολο των ερωτηθέντων αναφορικά με την πορεία του κύκλου εργασιών τους για το 2015 και τις εκτιμήσεις τους για το 2016, το 19% του συνόλου του δείγματος δήλωσε ότι προβλέπει μείωση στον κύκλο των εργασιών του για το 2016, ενώ ο κύκλος εργασιών του για το 2015 είχε μειωθεί. Ειδικότερα, από τις μικρές επιχειρήσεις, σε ότι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων τους, πάνω από τις μισές παρουσίασαν μείωση στον κύκλο των εργασιών τους,

Σύμφωνα επίσης με τα ίδια στοιχεία, οι μικρότερες επιχειρήσεις σε ότι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων είναι αυτές που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες μειώσεις στον κύκλο των εργασιών τους, ενώ αντίστοιχα πιο αισιόδοξες για το νέο έτος εμφανίζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα εμπόδια στην ανάπτυξη

Την ίδια ώρα οι ερωτηθέντες καταδεικνύουν και τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν αναφορικά με την ανάπτυξή τους. Πιο αναλυτικά αυτά είναι η πολιτική αστάθεια σε ποσοστό 40%, η φορολογία σε ποσοστό 26%, τα capital controls σε ποσοστό 9%, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές κατά 7%, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες σε ποσοστό 6%, η γραφειοκρατία (4%), το υψηλό μισθολογικό κόστος (3%) και το ενεργειακό κόστος (1%). Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η αστάθεια στο πολιτικό σύστημα, καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή κρίσιμα κυβερνητικά νομοσχέδια που ίσως προκαλέσουν τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Sponsored Post