ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/12/2015 06:08 EET | Updated 30/12/2015 12:04 EET

Μποναμάς για συνταξιούχους βουλευτές: Αναδρομικές αυξήσεις μέχρι και 100.000 ευρώ κατά περίπτωση

sooc

Πρωτοχρονιάτικο μποναμά που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100.000 ευρώ προβλέπει διάταξη η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών και αφορά συνταξιούχους βουλευτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», με τη διάταξη αυτή το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες δίνουν αναδρομική αύξηση σε συνταξιούχους βουλευτές.

Με την εν λόγω διάταξη οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, δηλαδή να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με το νόμο 3691/08 στους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζονται κάθε φορά με τους εκάστοτε μισθούς των δικαστών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, παρότι το Δημόσιο είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι προσέφυγαν για να διεκδικήσουν αναλογικά τις αυξήσεις των εν ενεργεία δικαστικών, εντούτοις άνοιξε παράθυρο για να δοθούν άμεσα οι αναδρομικές αυξήσεις μέσω της τριμελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αποφάσεις της οποίας είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησης τους από το Δημόσιο.

Από το ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει το Δημόσιο, θα αφαιρεθούν οι μειώσεις που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 ως 60.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωση του το Ποταμί, επικρίνει την κυβέρνηση και ζητα παρέμβαση για να αποτραπεί αυτή η πρόκληση:

«Στο παρελθόν είχαμε εκείνους που μοίραζαν παχυλές συντάξεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Κυβερνήσεις που με αφροσύνη και κοντόθωρη αντίληψη του δημόσιου συμφέροντoς θυσίασαν τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, στερώντας τους την δυνατότητα να πάρουν σύνταξη. Αυτό συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που είναι έτοιμη να ρυθμίσει την αναδρομική καταβολή των συντάξεων βουλευτών, την ίδια ώρα που σχεδιάζει τη μείωση των συντάξεων όλων των άλλων πολιτών. Το πολιτικό σύστημα στοιχίζει πολλά στην κοινωνία και προσφέρει λίγα».

Sponsored Post