ΔΙΕΘΝΕΣ
30/12/2015 06:17 EET | Updated 30/12/2015 06:17 EET

Η ιστορία της 27χρονης Farkhunda που έγινε πρωτοσέλιδο στους Times

Η 27χρονη Farkhunda Malikzada είχε την ατυχία να γεννηθεί στο Αφγανιστάν, σε μια χώρα που η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία σημασία. Η νεαρή που ήταν φοιτήτρια ισλαμικών σπουδών κατηγορήθηκε ότι έκαψε το Κοράνι από πλανόδιου πωλητή φυλακτών.

Στην πραγματικότητα, η 27χρονη τον είχε κατηγορήσει για ειδωλολατρικές πρακτικές και προσπαθούσε να πείσει γυναίκες να σταματήσουν να αγοράζουν τα μαντζούνια του τα οποία υποτίθεται θα βοηθούσαν ώστε να μείνουν έγκυοι.

Οι φήμες διαδόθηκαν στον συντηρητικό ανδρικό πληθυσμό της Καμπούλ σε δευτερόλεπτα όταν την κατηγόρησε ότι έκαψε σελίδες από το Κοράνι κι ότι είναι άνθρωπος των Αμερικανών.

Η 27χρονη είχε κατηγορηθεί αδίκως για βλασφημία στις 19 Μαρτίου του 2015, ενώ ο συγκεντρωμένος όχλος την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου και έκαψε τη σορό της στη μέση του δρόμου και στη συνέχεια την πέταξαν στο ποτάμι.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει τον αποτροπιασμό της αφγανικής κοινωνίας και είχε οδηγήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ο μαρτυρικός θάνατος της νεαρής έχει καταγραφεί από κάμερα κινητού. Σύμφωνα με τις αρχές, 13 άτομα ανάμεσά τους και οχτώ αστυνομικοί έχουν συλληφθεί.

ΠΗΓΗ: nytimes.com