ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/01/2016 09:38 EET | Updated 01/01/2016 09:44 EET

Αισιόδοξος o Προκόπης Παυλόπουλος για αξιολόγηση και χρέος. Γιατί είπε στον πρωθυπουργό ότι θα βάλει γραβάτα

SOOC

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τήρησα το ρόλο του προέδρου κατά κεραία. Να θυμόσαστε κάτι: ο ρυθμιστικός ρόλος δεν έχει σταθερό περιεχόμενο, αλλάζει με την κρισιμότητα των καιρών.  Στις κρίσιμες περιόδους το περιεχόμενο αλλάζει, δεν ισχύουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το σύνταγμα. 

Βασική μου προτεραιότητα να τονώσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η ΕΕ και η ΕΚΤ από τη στιγμή που εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της, και τις εκπληρώνει, πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και εκείνη, και οι εταίροι μας.  Όπως για το ζήτημα του χρέους, της επιμήκυνσης του χρέους αλλά και της απομείωσης των επιτοκίων. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα. Ίσως να αλλάξουν τα ισοδύναμα στο μέλλον αφού έχουν αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα».  

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παυλόπουλο, οι τελευταίες εκλογές , έδειξαν ότι ο λαός θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ενώ αναφέρθηκε και στις παραινέσεις του για συναίνεση μεταξύ των κομμάτων: «Ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δε σημαίνει και προτροπή για συγκυβέρνηση, αλλά συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους. Δε μιλάω για νομοσχέδια αλλά αν κάτι που είναι σημαντικό εκεί που αφορά την πορεία του τόπου τότε να δούμε τι θα κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Παράδειγμα οι 220 για τη συμφωνία, δεν ξέρετε τι απήχηση είχε αυτό στο εξωτερικό.  

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είναι αρμοδιότητα του προέδρου της δημοκρατίας. Είναι ζήτημα του πρωθυπουργού. Η σύσκεψη προϋποθέτει τη δεδηλωμένη βούληση των αρχηγών ότι θέλουν τη σύσκεψη και έχουν συμφωνήσει στην ατζέντα. Ο ρόλος μου είναι επιδιαιτητικός». 

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για το ασφαλιστικό όπως και για το προσφυγικό, απάντησε: "Αν το θελήσουν... εγώ είμαι εδώ. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εντός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και τότε θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε και αυτά που μας αναλογούν. Όχι μόνο στο θέμα του χρέους αλλά και στο προσφυγικό. 

«Ποια είναι η βασική δέσμευση που ανέλαβε η Τουρκία; Η βασική δέσμευση αφορούσε στους παράνομους μετανάστες. Δεν είναι μόνο το θέμα της επαναπατρισμού αλλά και της επανεισδοχής. Στις συμφωνίες προβλέπεται να επιστρέφονται παράνομοι μετανάστες όχι μόνο στις χώρες καταγωγής αλλά και στις χώρες προέλευσης. Όσοι κάνουν δηλώσεις για τη συνθήκη Σένγκεν, δεν ξέρουν τι είναι η συνθήκη Σένγκεν και έχουν άγνοια του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ. Πρέπει να αλλάξει η συνθήκη Σένγκεν διότι άλλα τα δεδομένα το 2001 - 2002. 

Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι ο ορισμός των συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ. Στον τρόπο της περιφρούρησης η Frontex έχει κυρίαρχο ρόλο. Έχω 2 στόχους στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά προβολή χώρας. Να παρουσιάσω την οικονομική κατάσταση που έχει βελτιωθεί και να κάνω τη συζήτηση αυτή για τη Σένγκεν, » δήλωσε με νόημα.

Οι διάλογοι με τους πολιτικούς αρχηγούς 

Αίσθηση προκάλεσαν και οι διάλογοι του κ. Παυλόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε βέβαιο ότι τη νέα χρονιά θα φορέσει γραβάτα.

Αλ. Τσίπρας: Πρόεδρε καλή δύναμη και καλή χρονιά.

Πρ.Παυλόπουλος: Καλή χρονιά. Εύχομαι του χρόνου να βγούμε από την κρίση και να έρθεις φορώντας γραβάτα.

Αλ. Τσίπρας: Εγώ έβαλα τον πήχη ψηλά στην πενταετία (εννοώντας την εκλογή του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας).

Αμέσως μετά δέχθηκε τις ευχές από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. «Μπράβο καταφέρατε να ξαναφτιάξετε τη Βουλή» του είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνοντας αιχμές για την προκάτοχό του, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Υποδεχόμενος τον μεταβατικό πρόεδρο της Ν.Δ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Πρόεδρος του είπε:

«Τα 'χεις καταφέρει πολύ καλά μπράβο σου να μου φιλήσεις τη γυναίκα σου»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά την οποία την ρώτησε πως πέρασαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ενώ ο Β. Λεβέντης ζήτησε από τον Πρ. Παυλόπουλο να συμβάλλει ώστε το 2016 «Πρόεδρε κάνε κάτι να μας απαλλάξεις από τη μιζέρια» για να του απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Θα κάνω ό,τι μπορώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου που προβλέπονται από το σύνταγμα»

Στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τον οποίο είχαν ανταλλάξει ευχές και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της δοξολογίας ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Θέλω να γνωρίζετε ότι η πολιτεία είναι δίπλα στην εκκλησία και θέλω να προσεύχεστε για εμάς»

Ευχές σε φαντάρους και ναυτικούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά με τους επικεφαλής των Επιτηρητικών Φυλακίων «5» στη Νέα Βύσσα Έβρου και «Φαρμακονησίου» στο Ανατολικό Αιγαίο καθώς επίσης και τους επικεφαλής της φρεγάτας «Σαλαμίς» και της 135 Σμηναρχίας Μάχης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «Καλή Χρονιά» στους στρατευμένους και τους εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αποτελεσματικότητα και την αυταπάρνηση με την οποία επιτελούν το καθήκον τους και το εθνικό τους έργο, φυλάσσοντας τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνομίλησε μέσω δορυφόρου με τους καπετάνιους δύο ελληνικών ποντοπόρων πλοίων που έπλεαν από Μεξικό προς Χιούστον το πρώτο και στον Ινδικό Ωκεανό το δεύτερο και αντάλλαξε ευχές για τη νέα χρονιά.