ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/01/2016 09:11 EET | Updated 01/01/2016 09:15 EET

Η συγκλονιστική ιστορία της Μίρα Ράι. Από «κορίτσι - στρατιώτης» μαραθωνοδρόμος μεγάλων αποστάσεων

youtube

Η ιστορία της θα μπορούσε να γίνει ταινία και μάλιστα υποψήφια για πολλά Όσκαρ. Στα 14 της χρόνια, μικρό κορίτσι ακόμη βρέθηκε στα παιδιά της μάχης μαζί με τους Μαοϊστές του Νεπάλ και εκπαιδεύτηκε στα όπλα και στην αντοχή. Ο λόγος για την Μίρα Ράι το κορίτσι – στρατιώτη του Νεπάλ που εγκατέλειψε τα πεδία των μαχών και έγινε μια από τις μεγαλύτερες μαραθωνοδρόμους παγκοσμίως.

Κόρη ενός φτωχού αγρότη, είδε από μικρή ηλικία το σκληρό πρόσωπο του πολέμου. Στα 14 της χρόνια πολέμησε δίπλα στους αντάρτες της χώρας της που επιδίωκαν ανατροπή της κυβέρνησης. Εκεί εκπαιδεύτηκε μαζί τους σε δύσκολες συνθήκες.

Το 2006 όταν τελείωσε ο πόλεμος, η ίδια όπως και πολλοί άλλοι δεν είχε ούτε χρήματα ούτε τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά κάπου. Απελπισμένη, αποφάσισε να αφήσει το Νεπάλ για μια δουλειά στην Μαλαισία σε εργοστάσιο ηλεκτρονικών.

Εκεί ξεκίνησε να τρέχει μόνη της στους δρόμους της πόλης. Ποτέ δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε. Το Μάρτιο του 2014, μια απότομη διαδρομή 50 χιλιομέτρων κατά μήκος των λόφων με θέα την κοιλάδα του Κατμαντού. Είχε ντυθεί με ένα φθηνό t-shirt και παπούτσια που το κόστος τους δεν ξεπερνούσαν τα 5 ευρώ. Ήταν η αρχή μιας λαμπρής σταδιοδρομίας καθώς έχει πάρει μέρος σε τεράστιες διαδρομές διεθνώς και έχει καταφέρει να βγει νικήτρια.