ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλα όσα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Πως θα «χτίζονται» οι νέες συντάξεις

sooc

Αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας με σημείο εκκίνησης το 2017 περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ παραμένει η «κόκκινη γραμμή» για την μη περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, προβλέπει:

  • Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης
  • Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτή που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος. Δηλαδή, εάν ένας συνταξιούχος παίρνει σήμερα 1.400 ευρώ σύνταξη και με τον νέο τρόπο υπολογισμού κατέβει στα 1.360, τότε η διαφορά των 40 ευρώ θα καλυφθεί από το κράτος για να μην υπάρξει μείωση.

Όπως αναφέρει όμως σχετικό ρεπορτάζ του MEGA το ποσοστό αναπλήρωσης, όμως, θα είναι υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις απ' ό,τι για τις υψηλές. Δηλαδή, αν κάποιος έχει μισθό 800 ευρώ θα έχει υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης από κάποιον που έχει μισθό 2.500 ευρώ.

  • Με το νέο σχέδιο θα επιβάλλεται πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω από 2.500 ευρώ, μέτρο που κατά την κυβέρνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • Θα χορηγείται -χωρίς εισοδηματικά κριτήρια- εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 67 έτη για όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας ή εναλλακτικά στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς.
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, αλλά και η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που μπορεί να φθάσει και το 0,1%.
  • Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν μειώσεις, αλλά εάν οι πιέσεις των δανειστών είναι ισχυρές τότε θα προστατευτούν μόνον όσες είναι κάτω από 170 ευρώ.
  • Τέλος, προβλέπεται ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλους, με τα ταμεία κύριας σύνταξης να συγχωνεύονται σε έναν φορέα που θα έχει ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης.

Popular in the Community