ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/01/2016 09:54 EET | Updated 06/01/2016 09:56 EET

Βρείτε το φεγγάρι: Η NASA προκαλεί σε παιχνίδι με φωτογραφία από το διαστημόπλοιο Cassini

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνονται δύο, όμως στην πραγματικότητα, εάν κοιτάξετε καλύτερα, θα διαπιστώσετε ότι είναι τρία: Ο λόγος για μια φωτογραφία την οποία τράβηξε το διαστημόπλοιο Cassini, στην οποία «πρωταγωνιστούν» ο Εγκέλαδος και η Ρέα, δύο από τα φεγγάρια του Κρόνου (διαμέτρου 504 και 1.527 χιλιομέτρων αντίστοιχα), το πρώτο πάνω και το δεύτερο κάτω από τους δακτυλίους – σήμα κατατεθέν του πλανήτη.

Ωστόσο, εάν κοιτάξει κανείς λίγο (έως πολύ) πιο προσεκτικά, θα διακρίνει, πάνω και αριστερά από τη Ρέα (και μόλις πάνω από τον δακτύλιο F) τον Άτλαντα – ο οποίος είναι διαμέτρου μόλις 30 χλμ).

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, σε απόσταση 2,8 εκατ. χιλιομέτρων από τη Ρέα, 2,1 εκατ. χλμ από τον Εγκέλαδο και 1,5 εκατ. από τον Άτλαντα.

Ο Κρόνος διαθέτει συνολικά 62 φεγγάρια- φυσικούς δορυφόρους με επιβεβαιωμένες τροχιές, 53 εκ των οποίων έχουν λάβει ονόματα και μόλις 13 εκ των οποίων έχουν διαμέτρους άνω των 50 χιλιομέτρων. Μεταξύ τους δεσπόζει ο Τιτάνας, το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι στο Ηλιακό Σύστημα, μετά τον Γανυμήδη του Δία. Ο Τιτάνας μάλιστα έχει τόσο μεγάλη μάζα, ώστε είναι σε θέση να συγκρατεί ατμόσφαιρα πυκνότερη αυτής της Γης.