ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/01/2016 11:28 EET | Updated 08/01/2016 11:53 EET

Κατρούγκαλος: Ειδική μέριμνα για τα μπλοκάκια. Τα Ταμεία δεν έχουν πλέον αποθεματικά

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για ειδικές κατηγορίες, όπως τα μπλοκάκια, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, για τα οποία προβλέπεται ότι οι νέοι συνήθως θα πληρώσουν το 6,5% των εισφορών τους και το άλλο (7%) θα το πληρώσει ο εργοδότης τους.

Θα συζητήσουμε με τον κ. Αλεξιάδη και θα καθορίσουμε με κριτήρια τη σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπλήρωσε. Η εργοδοτική εισφορά θα προσδιορίζεται ανάλογα με το ποσό της υπηρεσίας που θα παρέχει αυτός που αμείβεται με μπλοκάκι.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε επίσης ότι η χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση για τον ανειδίκευτο εργάτη θα ανέρχεται στα 580 ευρώ, με μόνη εξαίρεση τους αγρότες, για τους οποίους θα ανέρχεται στα 468 ευρώ. Είπε επίσης ότι έχει υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Παρακολούθησης Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να κληθεί κατά την παράσταση με τον κ. Κοστέλο για το θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να ανοίξει το θέμα στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι σημερινές συντάξεις θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η εγγύηση της κύριας σύνταξης της Υγείας με ίδιους όρους σε όλους τους πολίτες και ερωτηθείς σχετικά για περισσότερες λεπτομέρειες ανέφερε πως όταν ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες θα μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ασφαλιστικό είναι η τελευταία νησίδα αβεβαιότητας, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Ανέφερε επίσης το παράδειγμα ενός συνταξιούχου ο οποίος παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ και με το νέο σύστημα υπολογισμού η σύνταξη πιθανώς θα προσδιορίζεται στα 920. Το κράτος θα εγγυάται την προσωπική διαφορά των 80 ευρώ, μέχρι και το τέλος του Μνημονίου.

«Η μεταρρύθμισή μας είναι το εναλλακτικό ισοδύναμο των Μνημονίων- το νέο σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων» είπε σχετικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το θέμα του Ασφαλιστικού. Όπως ανέφερε είναι αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση ναι μεν θα είναι σκληρή, αλλά θα καταλήξει θετικά για τον τόπο.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, υπογράμμισε ότι δεν έγινε κάποια συζήτηση για το θέμα του Ασφαλιστικού και επεσήμανε ότι υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο.

Για την εθνική σύνταξη είπε ότι θα ανέρχεται στα 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και θα έχει όριο ηλικίας τα 67, στα 62 χρόνια με 40 έτη ασφάλισης, και πέρα από αυτό, στην τελική σύνταξη θα προστίθεται και ό,τι έχει συγκεντρώσει ο καθένας από το αναλογιστικό κομμάτι.

«Στο εξής, κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν θα επιβαρύνεται με προνοιακές υποχρεώσεις» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο αγγελιόσημο, τόνισε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να πείσουμε ότι είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά».

Σχετικά με τους δικηγόρους, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος του πρότεινε να μην δίνεται το εφάπαξ και να ενσωματωθεί η επικουρική σύνταξη των δικηγόρων στην κύρια. «Δεν έχω πρόθεση να κόψω καμία ασφαλιστική παροχή» είπε.

Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον αποθεματικά στα Ταμεία, καθώς το PSI ήταν η «χαριστική βολή».

Sponsored Post