Στα... κάγκελα οι ένστολοι για το ασφαλιστικό – Πόσο κόβονται οι συντάξεις και τα εφάπαξ τους

Στα... κάγκελα οι ένστολοι για το ασφαλιστικό – Πόσο κόβονται οι συντάξεις και τα εφάπαξ τους
Elevated view of Greek policeman and car
Elevated view of Greek policeman and car
Ed Norton via Getty Images

Στα… κάγκελα βρίσκονται οι αστυνομικοί βλέποντας την επερχόμενη «καταιγίδα» που φέρνει το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι ένστολοι εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο και έτσι δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγουν τις σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις και εφάπαξ, καθώς όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του νέου ασφαλιστικού «με παρόμοιο τρόπο θα υπολογιστούν τα ποσά για τους στρατιωτικούς (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών)». Το «τσεκούρι» στο εφάπαξ φτάνει στο 40%.

Οι ένστολοι φοβούνται, επίσης, ότι θα χάσουν την πλασματική πενταετία (την οποία δικαιούνται λόγω του ότι δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους), καθώς αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα υπολογιστούν με βάση τον ασφαλιστικό βίο και ότι τον εργασιακό.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπολογίζεται ότι οι αστυφύλακες με 35χρόνια υπηρεσίας θα βγαίνουν στη σύνταξη με 1.000 ευρώ (καθαρές αποδοχές) ενώ μέχρι σήμερα έβγαιναν με 1.200 ευρώ (200 ευρώ απώλεια). Ένας αξιωματικός με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας θα πάρει σύνταξη ύψους 1.150 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα έπαιρνε 1.350 ευρώ. Η βασική αλλαγή έγκειται στο ότι παύει να ισχύει ο κλιμακωτός υπολογισμός, ο οποίος προέβλεπε ότι μέχρι το 2010 η σύνταξη θα υπολογιζόταν με βάση το νόμο Κουτρουμάνη (38/65 του 2010) και για τα υπόλοιπα χρόνια με βάση το νέο νόμο.

Εκτός απροόπτου αυτό δεν θα ισχύει πια και έτσι ο υπολογισμός θα γίνεται με βάσει τους πίνακες του νέου ασφαλιστικού με «πειραγμένους» προς το χειρότερο συντελεστές. «Με το νέο ασφαλιστικό νόμο δικαιώνονται επί της ουσίας αυτοί που εργάστηκαν λιγότερα χρόνια, οι οποίοι με βάση αυτό που έχουν προσφέρει αμείβονται πολύ καλύτερα. Σε αντίθεση με αυτούς κάποιος που περίμενε για την πλήρη ωρίμανση καταθέτοντας τώρα τα χαρτιά του για σύνταξη πέφτει ακόμα περισσότερο από κάποιον που έφυγε στα 25 χρόνια υπηρεσίας και σε ηλικία 45 ετών. Πρόκειται για μία ανακολουθία», λέει στον «ΕΤ» ο Νίκος Καραδήμας, αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Καταγγέλλει δε ότι συνάδελφοί του που βρίσκονταν στο περιβάλλον υπουργών γνώριζαν το τι θα επακολουθήσει και φρόντισαν να αποχωρήσουν από το Σώμα στα 25χρόνια υπηρεσίας λαμβάνοντας παράλληλα το σύνολο του εφάπαξ.

Από εδώ και πέρα επίκειται «σφαγή» στα εφάπαξ. «Αυτό που συμβαίνει είναι άδικο. Το εφάπαξ υπολογίζεται πλέον με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ μέχρι τώρα υπολογίζονταν επί του συνόλου των ετών ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται τόσα χρόνια εισφορών αλλά και επιτοκίων που έπρεπε να λάβουμε από αυτές. Σκεφτείτε ότι δίνω κάθε μήνα 160 ευρώ για το εφάπαξ. Πρακτικά δεν θα πάρουμε δηλαδή ούτε τα λεφτά που δίνουμε. Εγώ με 33 χρόνια υπηρεσίας έπρεπε να πάρω εφάπαξ ύψους 70.000 ευρώ και τώρα με το νέο τρόπο υπολογισμού θα πάρω 40.000 ευρώ. Και να μη ξεχνάμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει πάρει κανείς εφάπαξ με το πρόσχημα ότι περιμένουμε το νόμο με το νέο τρόπο υπολογισμού του. Περίπου 3.000 συνταξιούχοι αστυνομικοί βρίσκονται σε αναμονή και μαζί με αυτούς όσοι καταθέτουν τώρα τα χαρτιά τους», προσθέτει ο κ. Καραδήμας.

Δημοφιλή