Ο νέος χάρτης με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων: Μειώσεις από 5,5 έως 19%

Ο νέος χάρτης με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων: Μειώσεις από 5,5 έως 19%
eurokinissi

Μειώσεις έως 19% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα RealNews, επικαλούμενη την τελική εισήγηση των αρμοδίων επιτροπών που έχει στα χέρια του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τέσσερις επιτροπές χώρισαν τις τιμές των ακινήτων σε εννιά ζώνες, προτείνοντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να υπάρξουν μειώσεις αλλά και αυξήσεις στις τιμές εφορίας των ακινήτων. Ωστόσο, μετά από πολιτική απόφαση και προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες, ιδιαίτερα για τις αποκαλούμενες «φθηνές» περιοχές, που έχουν υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση, φαίνεται να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω οι τιμές ή να μένουν αμετάβλητες και να μην γίνεται καμία αύξηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις εννιά ζώνες σε όλη τη χώρα οι τιμές της εφορίας για τα ακίνητα ή μειώνονται από 5,5% έως 19% αναδρομικά από το Μάιο του 2015, ή παραμένουν αμετάβλητες στις φθηνότερες και τις ακριβότερες ζώνες.

Πιο αναλυτικά νέος χάρτης ανάλογα με τη σημερινή τιμή ζώνης των ακινήτων έχεις ως εξής:

Έως 600 ευρώ το τ.μ. (0%)

Από 601 έως 1.000 ευρω/τ.μ. (-7%)

Από 1001 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. (-15,5%)

Από 1.501 έως 2.000 ευρώ/τ.μ. (-19%)

Από 2.001 έως 2.500 ευρώ/τ.μ. (-18,5%)

Από 2.501 έως 3.000 ευρώ/τ.μ. (-16,5%)

Από 3.001 έως 3.500 ευρώ/τ.μ. (-9%)

Από 3.501 έως 4.000 ευρώ/τ.μ. (-5,5%)

Από 4.001 και άνω (0%)

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δρομολογείται κατά πάσα πιθανότητα μόνο σε 10.223 περιοχές όπου ισχύουν οι τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή θα γίνουν μόνο για περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και όχι εκτός σχεδίου, όπως τα αγροτεμάχια.

Πρόκειται για το πρώτο «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές αξίες μετά από εννιά χρόνια με τη δεύτερη και ολοκληρωτική αναπροσαρμογή των τιμών να μετατίθεται για τα τέλη του χρόνου, ούτως ώστε από τις αρχές του 2017 να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Το υπουργείο Οικονομικών, υπό την πίεση του χρόνου αλλά και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που διέταξε την αναδρομική αλλαγή των αντικειμενικών αξιών από τις 21 Μαΐου 2015, προχώρησε σε μια οριζόντια μείωση τιμών.

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος για τα ακίνητα

Σε ότι αφορά το φόρο στα ακίνητα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως οι υπολειπόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, θα μείνουν ανεπηρέαστες από την μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, καθώς ο ισχύων φόρος υπολογίζεται με βάση τις τιμές της εφορίας την 1η Ιανουαρίου του 2015. Αντίθετα, ο νέος φόρος ακινήτων του 2016 θα επιβληθεί με τις νέες τιμές.

Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να επηρεασθούν 20 φόροι και τέλη που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων, πρόκειται για τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις κληρονομιές, στις γονικές παροχές και στις δωρεές ακινήτων, για τα τεκμήρια διαβίωσης που προκύπτουν από την ακίνητη περιουσία, για τους φόρους στα ενοίκια των κατοικιών, για το τέλος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δημοτικά τέλη), για τον συμπληρωματικό φόρο επί συνόλου περιουσίας με αφορολόγητο άνω των 300.000 ευρώ, για το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για τον φόρο ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών, κτλ.

Δημοφιλή