ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/01/2016 03:35 EET | Updated 10/01/2016 03:48 EET

Έρχεται η ρύθμιση για το αφορολόγητο με τη χρήση καρτών. Πως θα χτίζεται, ποιοι εξαιρούνται και τα «δώρα» κίνητρα

Abscent84 via Getty Images
POS terminal transaction concept. Hand swiping a credit card trough terminal. Vector illustration on grey background in flat design

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να έρθει εντός Ιανουαρίου και θα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα κατοχυρώνεται το αφορολόγητο με τη χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός μιλώντας στο Μega η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ ενώ «θα υπάρξουν κατηγορίες συμπολιτών μας που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση της χρήσης πλαστικού χρήματος» είπε ο Π. Μελαχρινός αναφερόμενος σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

Σε ό,τι αφορά δε το ποσοστό του εισοδήματος που θα καλύπτεται από το αφορολόγητο είπε πως θα είναι «πιο γενναίο από εκείνο που είχαμε συνηθίσει, δηλαδή το 10%».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ΥΠΟΙΚ βάσει του φορολογικού συστήματος, φορολογούμενος με εισόδημα έως 21.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, το ποσό μείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.

Όσοι δε συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις θα μπαίνουν στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών με διάφορα δώρα ενδεχομένως ακόμη και ακίνητα για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.

Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις αφού τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

Οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.