ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/01/2016 13:37 EET | Updated 10/01/2016 13:37 EET

Ο πόλεμος στο εσωτερικό της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος οδηγεί σε εκλογές για νέο ΔΣ

Eurokinissi

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος οδηγεί ο πόλεμος, που ξέσπασε στο εσωτερικό της και εκδηλώθηκε με την παραίτηση των πέντε από τα εννέα μέλη της, τα οποία διαφώνησαν με το περιεχόμενο ανακοίνωσης, που εξέφραζε έντονες διαφωνίες, για την τροπολογία, η οποία μπήκε αιφνιδίως στο σύμφωνο συμβίωσης και αφορά στην αποδεικτική αξιοποίηση υλικού, που μπορεί να έχει ληφθεί ακόμη και με παράνομο τρόπο.

Μετά από την παραίτηση από το ΔΣ της ΕΕ του αντιπροέδρου Παρασκευά  Αδάμη, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Γεωργίου Νούλη, του ταμία Ιωάννη Παναγόπουλου και των μελών Ευθυμίας Σωτηροπούλου και Αντωνίου  Παπαματθαίου οι εισαγγελείς οδηγούνται στις κάλπες στις 14 και 28 Φεβρουαρίου 2016 αντίστοιχα.

Mέχρι τότε τις κενές θέσεις των παραιτηθέντων μελών της Ένωσης κατέλαβαν οι επιλαχόντες, που είχαν αναδειχτεί από τις αρχαιρεσίες του 2014, ακολουθώντας την ποσόστωση που προβλέπεται στο καταστατικό.

Έτσι, το νέο ΔΣ τη Ένωσης Εισαγγελέων έχει ως εξής:

Πρόεδρος παρέμεινε ο  Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών και ενώ τη θέση της Αντιπροέδρου κατέλαβε η Αντεισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Καπαγιάννη. Γενικός Γραμματέας παρέμεινε ο Δημήτριος Ζημιανίτης, Αντεισαγγελέας Εφετών.

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ορίστηκε η Αλεξάνδρα Πίσχοινα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών και ταμίας η Θεοδώρα Μπότσα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Μέλη του ΔΣ της ΕΕ είναι οι: Ανδρέας Κατεβάτης, Αντεισαγγελέας Εφετών, Μαρία Πολιτάκη, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Δούβας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών.

Στο μεταξύ υποψήφιοι για την εκλογή τους ως μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΕ θα είναι οι:

Αδάμης Παρασκευάς (Πάρης) Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Ασπρογέρακς Δημήτριος Εισαγγελέας Εφετών

Δούβας Γεώργιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Επιγαρίδου Θεοδούλη Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Ζημιανίτης Δημήτριος Αντεισαγγελέας Εφετών

Καλλίδης Νικόλαος Αντεισαγγελέας Εφετών

Κατεβάτης Ανδρέας Αντεισαγγελέας Εφετών

Λάλλη Ροζαλία Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Μητρούλιας Δημήτριος Αντεισαγγελέας Εφετών

Μπουγιούκος Σωτήριος Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Νούλης Γεώργιος Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Παναγόπουλος Ιωάννης Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Παπαματθαίου Αντώνιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Σκαφίδα Αρετή Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Σταυράτη Σπυριδούλα Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Σωτηροπούλου Ευθυμία Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Τζαβέλας Κωνσταντίνος Αντεισαγγελέας Εφετών

Φραγκιά Χριστιάνα Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Υποψήφιοι για την εξελεγκτική επιτροπή

Καπαγιάννη Ευσταθία Αντεισαγγελέας Εφετών

Νομικός Δημήτριος Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος Αντεισαγγελέας Εφετών

Τριανταφύλλου Παναγιώτης – Δαυΐδ Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Διαφωνίες όμως ξέσπασαν και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφορικά με όσα έγιναν στην Ένωση Εισαγγελέων, αλλά και για τροπολογία, που αφορά στην αποδεικτική αξιοποίηση υλικού, το οποίο μπορεί να έχει ληφθεί ακόμη και με παράνομο τρόπο, με την οποία συμφώνησαν τα περισσότερα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Με ανακοίνωση του ο εφέτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος επιτίθεται στην πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΕΔΕ και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όταν το σ/ν για το σύμφωνο συμβίωσης εισήχθη στη Βουλή για συζήτηση , προκάλεσε εντύπωση και ερωτηματικά σε πάρα πολλούς συναδέλφους η απουσία του προεδρείου της ΕΔΕ από την συνεδρίαση της ακρόασης των φορέων στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Τι ήθελε να αποφύγει το προεδρείο; Δεδομένου μάλιστα ότι πανηγύριζε τις προηγούμενες ημέρες με ανακοίνωσή του για ορισμένες εκ των διατάξεων. Και σιωπούσε για κάποιες άλλες, όπως πχ την ανάθεση της πειθαρχικής διαδικασίας στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ή την  αντισυνταγματική τροποποίηση που επέφερε το σχέδιο στην διαδικασία χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στους υπόδικους.

Η σιωπή αυτή διακόπηκε 14 ημέρες μετά την δημοσίευση του νόμου 4356/2015  (ΦΕΚ Α΄181/24-12-2015),  όταν εσπευσμένα  ζητήθηκε από τα μέλη του ΔΣ να προσυπογράψουν κείμενο ανακοίνωσης με  θέμα το άρθρο 65, που είχε ήδη διαμορφωθεί και έφερε τις υπογραφές της προέδρου και του γενικού γραμματέα.  

Νέα ερωτηματικά γεννιούνται για την κίνηση αυτή, που αναμφίβολα σχετίζεται με την από 4-1-2016 ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και τις απαντήσεις των κ.κ.Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού ΔΔΑΔ.

Ποιος αποφάσισε την σκοπιμότητα της παρέμβασης και με ποια κριτήρια , ποιος αποφάσισε την επί της ουσίας τοποθέτηση και με ποια επιστημονικά επιχειρήματα, ποιος αποφάσισε την διατύπωση και φρασεολογία της ανακοίνωσης, ποιος αποφάσισε το κατεπείγον ; Ποιος είχε την πρωτοβουλία να αξιολογήσει, δίκην επιθεωρητή, ως εξαίρετους, επιλεκτικά κάποιους συναδέλφους εκ των μελών του ΔΣ της ΕΕΕ, σιωπώντας για τους λοιπούς;  Ένα είναι βέβαιο: ότι το ΔΣ της ΕΔΕ δεν κλήθηκε να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά».