ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/01/2016 12:20 EET | Updated 10/01/2016 13:45 EET

Κενό ασφαλείας στο «Ελ. Βενιζέλος» προκάλεσε καθυστερήσεις πτήσεων, συλλήψεις υπαλλήλων και αναγκαστική προσγείωση της Aegean

Eurokinissi/Photo αρχείου

Καθυστερήσεις με μέσο όρο διάρκειας 40 λεπτών, από τις 9.30 π.μ έως και τις 10.25 π.μ υπήρξαν σήμερα Κυριακή σε δεκατρείς πτήσεις που βρισκόταν στο έδαφος του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Αιτία της καθυστέρησης ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, μια επιβάτιδα με προορισμό την Ισπανία η οποία βρέθηκε «θετική» σε δειγματοληπτικό έλεγχο για εκρηκτικά και την οποία τελικά επιβίβασαν στο αεροσκάφος.

Η αστυνομία προέβη στη σύλληψη δύο υπαλλήλων της εταιρείας σεκιούριτι του αεροδρομίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αερολιμένα Αθηνών, η επιβάτης ελέγχθηκε πρωτογενώς μέσω των ειδικών μαγνητικών πυλών ελέγχου ασφαλείας και βρέθηκε «καθαρή». Κατά τη διάρκεια όμως δευτερογενούς δειγματοληπτικού πρόσθετου ελέγχου ασφαλείας, προέκυψε ένδειξη, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε απαραίτητος ο επανέλεγχός της.

«Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας εξ αιτίας του περιστατικού και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και με γνώμονα την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, υπέδειξε την καθήλωση όλων των πτήσεων που βρίσκονταν στο έδαφος, για περαιτέρω ελέγχους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιβάτις είχε επιβιβασθεί στην πτήση της Αegean Α3688 με προορισμό τη Μαδρίτη, η οποία είχε ήδη απογειωθεί.

Με βάση την πληροφορία αυτή, η Aegean έδωσε οδηγίες στον κυβερνήτη της πτήσης να προσγειώσει το αεροπλάνο στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα «Palma de Mallorca Airport», όπου έγιναν οι έκτακτοι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροσκάφος και στους επιβάτες, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το αεροσκάφος αναχώρησε από την Μαγιόρκα για την Μαδρίτη, τελικό προορισμό της πτήσης.

Μάλιστα η Aegean εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η AEGEAN σήμερα, Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ενημερώθηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την ανάγκη επιπλέον ελέγχου σε επιβάτη που επέβαινε στην πτήση A3 688 από Αθήνα προς Μαδρίτη. Με βάση την πληροφορία αυτή, η AEGEAN έδωσε οδηγίες στον κυβερνήτη της πτήσης να προσγειώσει το αεροπλάνο στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα «Palma de Mallorca Airport», όπου έγιναν οι έκτακτοι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροσκάφος και στους επιβάτες, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το αεροσκάφος αναχώρησε από την Μαγιόρκα για την Μαδρίτη, τελικό προορισμό της πτήσης».

Για την υπόθεση πάντως, η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία σε βάρος των υπαλλήλων της εταιρείας ασφαλείας του αεροδρομίου (security) για μη έγκαιρη ενημέρωση των αστυνομικών αρχών μετά τον έλεγχο της επιβατίδας με αποτέλεσμα να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο.

Ειδικότερα η αστυνομία συνέλαβε δύο γυναίκες υπαλλήλους της εταιρείας σεκιούριτι του αεροδρομίου, η μια 41 ετών και η άλλη 44 ετών, με την κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, παρακώλυση συγκοινωνιών και παράβαση καθήκοντος.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)