ΔΙΕΘΝΕΣ
10/01/2016 08:51 EET | Updated 10/01/2016 08:51 EET

Παρίσι: Φόρος τιμής τα θύματα της τρομοκρατίας. Αναμνηστική πλάκα και συγκέντρωση στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ

MATTHIEU ALEXANDRE via Getty Images
Pierre-Yves Martin (C), Mayor of Livry-Gargan, delivers a speech after unveiling a commemorative plaque during a tribute ceremony on January 10, 2016 at Livry-Gargan, near Paris, for police officer Ahmed Merabet who was killed in Paris during the attack on Charlie Hebdo on 7 January 2015.Tens of thousands are expected to attend an event in Paris on January 10 to mark a year since 1.6 million people thronged the French capital in a show of unity after attacks on the Charlie Hebdo newspaper and a Jewish supermarket. / AFP / MATTHIEU ALEXANDRE (Photo credit should read MATTHIEU ALEXANDRE/AFP/Getty Images)

Η Γαλλία τίμησε τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015, με την αποκάλυψη μιας αναμνηστικής πλάκας στη βάση μιας βελανιδιάς που φυτεύτηκε για τον σκοπό αυτό στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, στην καρδιά του Παρισιού.

Στο κείμενο της πλάκας, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρεται: "Στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, το Μονρούζ και το Σεν Ντενί. Εδώ, ο λαός της Γαλλίας τα τιμά".

Λίγο αργότερα, παρουσία πολλών συγγενών των θυμάτων στην πλατεία, ο τραγουδιστής Τζόνι Χαλιντέι έδωσε μια μικρή συναυλία ερμηνεύοντας το τραγούδι "Un Dimanche de Janvier". Ντυμένος στα μαύρα, ο τραγουδιστής απέδωσε τη σύνθεση της Ζαν Σεράλ που γράφτηκε για την πορεία της 11ης Ιανουαρίου 2015, στην οποία μετείχαν πολλοί ξένοι ηγέτες και χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία.

Ακολούθησε η χορωδία των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας που ερμήνευσε το τραγούδι "Les prénoms de Paris" του Ζακ Μπρελ και κατόπιν διαβάστηκε η ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Βικτόρ Ουγκό μετά την επιστροφή του από την εξορία, στις 5 Σεπτεμβρίου 1870. "Σώστε το Παρίσι, αυτό δεν σημαίνει μόνο τη σωτηρία της Γαλλίας αλλά του κόσμου όλου. Το Παρίσι είναι το ίδιο το κέντρο της ανθρωπότητας. Το Παρίσι είναι η ιερή πόλη. Όποιος επιτίθεται στο Παρίσι επιτίθεται μαζικά στο ανθρώπινο είδος" είχε δηλώσει τότε ο συγγραφέας.

"Χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία γιατί είμαστε σε πόλεμο ενάντιο στον τζιχαντισμό, αυτό είναι το πνεύμα της συγκέντρωσης", εξήγησε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Με τις σημερινές εκδηλώσεις ολοκληρώνεται η εβδομάδα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Ιανουαρίου (17 νεκροί) και του Νοεμβρίου (130 νεκροί) στη γαλλική πρωτεύουσα και τα προάστιά της.

Photo gallery Παρίσι, συγκέντρωση για θύματα τρομοκρατίας See Gallery

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)