Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης
sooc

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη στις εκλογές και κατάφερε να ανατρέψει όπως όλα δείχνουν τα εις βάρος του προγνωστικά. Γιος του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφός της Ντόρας Μπακογιάννη, προέρχεται από μία από τις πιο γνωστές πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Στη συνέχεια μετέβη στην Αμερική όπου και συνέχισε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ. Ακολούθησαν οι σπουδές του το Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Στην βάπτιση του γιου του μαζί με τον πατέρα του

Εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Διετέλεσε επίσης για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών.

Λίγες μέρες πριν την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, είχε μιλήσει στην HuffPost Greece αναλυτικά και για την σημερινή εκλογή. «Αν καταφέρω να κερδίσω τη Νέα Δημοκρατία, θα την έχω κερδίσει με το σπαθί μου», είχε δηλώσει.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είχε υπογραμμίσει επίσης τη μεγάλη του πρόκληση. Να φροντίσει, «ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι έτοιμη να γράψει το πρώτο κεφάλαιο ενός νέου βιβλίου για τη χώρα: όταν θα έχει κλείσει οριστικά ο κύκλος της Μεταπολίτευσης και πλέον οι προσδοκίες των πολιτών από την πολιτική θα έχουν αλλάξει.»

Η πολιτική του διαδρομή

Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς στην Β΄ Αθηνών. Κάτι το οποίο έγινε και στις εκλογές του 2007. Το 2009 εξελέγη για τρίτη φορά, ενώ τις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β' Αθηνών. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β' Αθηνών και τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Δημοφιλή