ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/01/2016 15:07 EET | Updated 11/01/2016 15:07 EET

Παράξενα πράγματα στη Λέσβο: Εθελοντές συνελήφθησαν για κλοπή 355 σωσιβίων μεταναστών

sooc

Μία παράξενη υπόθεση ήρθε στο φως στη Λέσβο, όπου επτά εθελοντές συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έκλεψαν σωσίβια που είχαν χρησιμοποιήσει μετανάστες για να περάσουν στο νησί από τα τουρκικά παράλια.

Οι συλληφθέντες δηλώνουν εθελοντές που ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τους μετανάστες, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του διαμερίσματος Μήθυμνας, κ. Αθανάσιος Ανδριώτης κατήγγειλε ότι επτά άτομα είχαν αφαιρέσει από την χωματερή της περιοχής 335 φουσκωτά γιλέκα σωσίβια.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρία άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τις ΗΠΑ, έναν Ολλανδό και έναν Κύπριο, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία με την κατηγορία της κλοπής. Ο Εισαγγελέας που ενημερώθηκε για την υπόθεση έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κατηγορούμενοι δηλώνουν πως δεν γνώριζαν ότι η ενέργειά τους ήταν παράνομη. Ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές και όχι μέλη κάποιας ΜΚΟ. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν πως εξετάζεται το κατά πόσο πρόκειται για άτομα που με τη βοήθεια μεταναστών ανακυκλώνουν τα σωσίβια για ίδιον όφελος.

Εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο επαναφοράς των σωσιβίων στα κυκλώματα δουλεμπόρων και εκμεταλλευτών για την χρησιμοποίησή τους από άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που ταξιδεύουν από τα τουρκικά παράλια.