ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2016 13:36 EET | Updated 11/01/2016 14:00 EET

Η ChemChina αγοράζει την KraussMaffei για 1 δισ. δολάρια, στην μεγαλύτερη εξαγορά γερμανικής εταιρείας από κινεζική κοινοπραξία

philstephenrichards/Flickr
Φωτογραφία αρχείου

Η μεγαλύτερη εξαγορά γερμανικής εταιρείας από κινεζική ανακοινώθηκε τη Δευτέρα: Κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κρατική China National Chemical Corp (ChemChina) ανακοίνωσε πως αγοράζει την γερμανική KraussMaffei Group αντί σχεδόν ενός δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα περίπτωσης κατά την οποία κινεζικές εταιρείες με «βαθιές τσέπες» επιδιώκουν να αποκτήσουν την τεχνογνωσία, τα δίκτυα διανομής και το branding δυτικών εταιρειών, που έχουν αναπτυχθεί μέσα σε διάστημα δεκαετιών.

Επίσης, η εξαγορά αυτή, ύψους 925 εκατ. δολαρίων, λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος ενθαρρύνει εταιρείες ώστε να επενδύσουν πέρα από τα σύνορα της χώρας, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο 2016.

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει επίσης την Guoxin International Investment Corp και την AGIC Capital. Η ChemChina θα αποκτήσει τα 2/3 της KrausMaffei, που άρχισε ως κατασκευάστρια ατμομηχανών στο Μόναχο τη δεκαετία του 1830, πριν επεκταθεί στα τεθωρακισμένα και μετέπειτα στον βιομηχανικό εξοπλισμό για επεξεργασία πλαστικών και ελαστικών.

Η εν λόγω συμφωνία υπερβαίνει την προηγούμενη συμφωνία ρεκόρ για εξαγορά γερμανικής εταιρείας από κινεζική κοινοπραξία, που είχε λάβει χώρα το 2012, όταν η Sany Heavy Industrey Co Ltd αγόρασε την Pultzmeister Holding GmbH για 698 εκατ. δολάρια.

Κινεζικές εταιρείες δαπάνησαν 116 δισ. δολάρια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές μέσα στο 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Σημειώνεται πως η ChemChina η ίδια αγόρασε την ιταλική Pirelli για 7,3 δισ. ευρώ πέρυσι, και συζητά επίσης την πιθανότητα εξαγοράς της ελβετικής εταιρείας χημικών Syngenta.