ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/01/2016 07:02 EET | Updated 11/01/2016 07:02 EET

Αβεβαιότητα στην πΓΔΜ. Η αντιπολίτευση δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές που συμφωνήθηκαν. Πιέζει ο Γκρούεφσκι

ATTILA KISBENEDEK via Getty Images
Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski gives a joint press conference with his Hungarian counterpart (not pictured) at the delegation hall of the parliament building in Budapest on November 20, 2015. The Macedonian guest is on a one-day visit to the Hungarian capital. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

«Θολό» παραμένει το πολιτικό τοπίο στην ΠΓΔΜ και το ενδεχόμενο αναβολής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Απριλίου προβάλλει πιθανό, καθώς η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ φέρεται να θεωρεί ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αδιάβλητες εκλογές.

Σε περίπτωση που οι εκλογές αναβληθούν, τότε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δεν πρόκειται να παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες, ούτε θα σχηματιστεί στις 15 Ιανουαρίου υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το όλο σκηνικό ίσως να ξεκαθαρίσει προς τα τέλη της εβδομάδας, όταν τα Σκόπια θα επισκεφθεί ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου επετεύχθη τον Ιούλιο του 2015 μία συμφωνία για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τις 15 Ιουλίου 2015, εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 24 Απριλίου.

Μερικές ημέρες πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ δήλωσε την Κυριακή ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Χαν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 15 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ο κ. Ζάεβ συμπλήρωσε ότι αν λάβει ισχυρές εγγυήσεις για «τίμιες και δημοκρατικές εκλογές», τότε αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου. Διαφορετικά, όπως σημείωσε, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο αναβολής τους, για τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Η αντιπολίτευση αμφιβάλλει ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο και καταγγέλλει ότι έχει θέσει ήδη όλο τον κρατικό μηχανισμό στην υπηρεσία του κόμματος του. Από τη μεριά του, ο Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, το VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε ότι εάν οι εκλογές δεν διεξαχθούν τον Απρίλιο, τότε θα πάψει να ισχύει και η συμφωνία από τον περασμένο Ιούλιο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο Ν. Γκρούεφσκι δεν θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.

Ο Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006 δεν επιθυμεί την αναβολή των εκλογών του Απριλίου, καθώς είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει σε αυτές, κάτι που θα του επιτρέψει να επανέλθει αναβαθμισμένος και το συντομότερο δυνατό στον πρωθυπουργικό θώκο. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Απριλίου.

Πάντως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε αναμονή ενόψει της επίσκεψης του κ.Χαν και περιμένουν ποια θα είναι και η εκτίμηση του αξιωματούχου της Ε.Ε. σχετικά με το εάν οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου, όπως προβλέπει η συμφωνία ή λόγω της καθυστέρησης κάποιων προβλεπόμενων της συμφωνίας, θα μπορούσαν να αναβληθούν για κάποιο διάστημα.

Το έδαφος για την επίσκεψη του Γιοχάνες Χαν στα Σκόπια θα προετοιμάσουν τρεις ευρωβουλευτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει έναν άτυπο ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα. Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Έντουαρντ Κούκαν από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών και ο Σλοβένος Ίβο Βαϊγκλ από την ομάδα των Φιλελευθέρων θα βρεθούν σήμερα, Δευτέρα, στα Σκόπια για συναντήσεις με παράγοντες των κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)