ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/01/2016 13:55 EET | Updated 14/01/2016 13:55 EET

Είκοσι κλήσεις σε γιατρούς και δικηγόρους για εξηγήσεις περί της συμμετοχής τους στη «Λίστα Μπόργιανς»

FABRICE COFFRINI via Getty Images
A picture taken on on January 12, 2016 shows the logo of the Swiss global financial services company UBS at the entrance of a branch's building in Zurich. / AFP / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Απεστάλησαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι 20 πρώτες κλήσεις σε εξηγήσεις προς καταθέτες της UBS που περιλαμβάνονται στην αποκαλούμενη «λίστα Μπόργιανς».

 

Οι παραλήπτες τους φέρεται να είναι γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις για φοροδιαφυγή το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πρώτοι κληθέντες καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά, προκειμένου να δικαιολογήσουν το ύψος των εμβασμάτων που έβγαλαν στην ελβετική τράπεζα, και βέβαια εάν έχουν φορολογηθεί γι αυτά τα ποσά στην Ελλάδα.

 

Μετά την διασταύρωση των στοιχείων και τον λεπτομερή έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων κάθε προσώπου που περιλαμβάνεται στην ερευνώμενη λίστα και εφόσον εντοπιστούν αποκλίσεις, πριν ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση και να φορολογηθούν κανονικά . Σε αυτή την περίπτωση θα αποφύγουν την ποινική εμπλοκή ενώ δεν αποκλείεται να τύχουν και ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς θα προχωρήσουν άμεσα στην αποστολή και δευτέρου πακέτου κλήσεων, καθώς από την επίμαχη λίστα έχει ταυτοποιηθεί η συντριπτική πλειονότητα των 10.500 καταθετών, φυσικών και νομικών προσώπων.

 

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)