ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/01/2016 11:42 EET | Updated 14/01/2016 11:42 EET

Σουλτς: Πιθανή η επανένωση της Κύπρου το 2016

Dean Mouhtaropoulos via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 17: European Parliament President, Martin Schulz arrives for The European Council Meeting In Brussels held at the Justus Lipsius Building on December 17, 2015 in Brussels, Belgium. European leaders are meeting to discuss David Camerons proposed EU reforms, as well as focussing on the migrant crisis, the fight against terrorism and climate change. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Η επανένωση της Κύπρου του 2016 είναι «πιθανή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις προτεραιότητες για τη νέα χρονιά.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών οργάνων έτσι ώστε να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο» δήλωσε ο Μ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι αν επιτευχθεί η επανένωση την επόμενη χρονιά θα αποτελέσει «σύμβολο» που θα δώσει μήνυμα «ελπίδας» στη διεθνή κοινότητα.

Σημειώνεται πως το Κυπριακό και η επίλυσή του δείχνουν να επανέρχονται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη συνάντηση Τσίπρα και Κοτζιά με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, τον Οκτώβριο και την εκτίμηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στο 2016. Από πλευράς του ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έχει χαρακτηρίσει το 2016 «έτος κλειδί» για την επίλυση του Κυπριακού, αν και δεν θεωρεί απίθανο να περάσει το έτος και να μην έχει βρεθεί λύση.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)