ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/01/2016 04:51 EET | Updated 16/01/2016 04:53 EET

Κατρούγκαλος: Δεν αποκλείεται εμπλοκή στο Ασφαλιστικό. Κόφτης σε εισφορές, φόρους για ελεύθερους επαγγελματίες

Sooc

Για σκληρή διαπραγμάτευση η οποία είναι σε εξέλιξη, και δεν αποκλείεται εμπλοκή, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος- τονίζοντας ότι «δεν υποχωρούμε κάτω από τα 384 στην Εθνική Σύνταξη», και ότι «εγγυόμαστε τις κύριες συντάξεις στο επίπεδο που είναι τώρα». Ωστόσο τόνισε ότι οι δανειστές ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια, καθώς και ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει «όχι».

Ο κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε «κόφτη» σε εισφορές και φόρους: Όπως είπε, «δεν θέλουμε οι μισθωτοί να είναι τα μόνιμα θύματα του Ασφαλιστικού», ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία γίνεται πολύ μεγάλη- και ως εκ τούτου, η ηγεσία του υπουργείου συζητά με τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε το άθροισμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης να μην είναι πάνω από ένα όριο. «Εξισώνουμε τους μισθωτούς με τους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για διαφορά αντίληψης με την τρόικα, η οποία θέλει χαμηλές κατώτατες συντάξεις, και τονίζοντας ότι «εμμένουμε να μη μειωθούν άλλο». Επίσης, σημείωσε ότι όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την Εθνική σύνταξη αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται γύρω στα 360 ευρώ.

«Έχουμε το πλεονέκτημα ότι συντάξαμε οι ίδιοι το πρόγραμμα, δεν μας ήρθε απέξω. Φτιάχτηκε εδώ» είπε, τονίζοντας ότι «λάβαμε υπόψη μας όλες τις δεσμεύσεις του μνημονίου, αλλά προσπαθώντας να τις εξουδετερώσουμε».Όσον αφορά στις επικουρικές, είπε ότι γίνεται προσπάθεια προστασίας, στα οποία οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει. Ακόμη, σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί το ζήτημα του Ασφαλιστικού, προβαίνοντας σε διορθωτικές παρεμβάσεις.

«Όλα εξαρτώνται από το αν θα έχουμε ανάπτυξη» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η εθνική σύνταξη είναι με ρήτρα ανάπτυξης, θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ. Επίσης, σημείωσε πως ό,τι προβλέπεται για τους αγρότες, θα ισχύσει και στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες- ενώ, αναφερόμενος στο μπλοκάκι, το χαρακτήρισε όχημα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία, καθώς και την τρόικα ότι διαρρέει σκοπίμως πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα πάει το Ασφαλιστικό στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, εκτιμώντας πως αν καταργηθεί το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, σειρά έχουν η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο. Ωστόσο, τόνισε ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητήσει ενημέρωση για το Ασφαλιστικό, θα του τη δώσει.

Sponsored Post