ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2016 12:18 EET | Updated 18/01/2016 13:37 EET

Σύλληψη Βέλγου μαροκινής καταγωγής που συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις στο Παρίσι

ASSOCIATED PRESS
Αρχείου

Στη σύλληψη ενός Βέλγου υπηκόου με καταγωγή από το Μαρόκο, που συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις στο Παρίσι, συνέλαβαν οι μαροκινές αρχές.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, το όνομα του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με το Sky News δόθηκαν τα αρχικά του, GA στα αραβικά.

«Συνδέεται άμεσα με ορισμένους από τους δράστες των επιθέσεων» που σημειώθηκαν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι ο άνδρας συνελήφθη την Παρασκευή, 15η Ιανουαρίου στην πόλη Μοχαμαντίγια, κοντά στην Καζαμπλάνκα. Από την έρευνα που διεξάγουν οι αρχές του Μαρόκου έχει διαπιστωθεί ότι ο ύποπτος έφυγε από τη Συρία για την Τουρκία και από εκεί για τη Γερμανία και το Βέλγιο. Έφτασε στο Μαρόκο ταξιδεύοντας μέσω Ολλανδίας.

Οι αρχές είπαν ότι πρόκειται για έναν άνδρα που πολέμησε στη Συρία με την Al-Nusra πριν ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι, έχουν γίνει πολλές συλλήψεις και ο μόνος που καταζητείτο ήταν ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ. Ο 26χρονος Γαλλομαροκινός που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και είχε εντοπιστεί αρχικά στο διαμέρισμα που κατασκεύαζαν βόμβες. Εκτιμάται ότι ο μοναδικός από την ομάδα που ήταν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο 28χρονος Βέλγος που πιστεύεται ότι ήταν ο αρχηγός των βομβιστών του Παρισιού, σκοτώθηκε μαζί με άλλους υπόπτους σε μια επιδρομή της αστυνομίας σε ένα σπίτι στο προάστιο Σεν Ντενί.

Οι αρχές του Μαρόκου είχαν δώσει την πληροφορία που επέτρεψε στη γαλλική αστυνομία να εντοπίσει τον Αμπαούντ. Από τον Οκτώβριο, έχει συλληφθεί στο Μαρόκο ο αδελφός του Αμπαούντ, ο Γιασίν ενώ το Ραμπάτ έχει εκδώσει και ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σαλά Αμπντεσλάμ