ΔΙΕΘΝΕΣ
19/01/2016 14:48 EET | Updated 19/01/2016 14:56 EET

40 βουλευτές της CDU καλούν την Μέρκελ να αλλάξει στάση στο προσφυγικό

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel, third right, attends a leaders meeting of her Christian Democratic Union party, CDU, at the party's headquarters in Berlin, Germany, Monday, July 13, 2015. A summit of eurozone leaders reached a tentative agreement with Greece on Monday for a bailout program that includes

Περίπου σαράντα βουλευτές της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ, την κάλεσαν σήμερα, Τρίτη, με επιστολή τους να αλλάξει την πολιτική των ανοικτών θυρών έναντι των προσφύγων και των μεταναστών που εφάρμοσε τους τελευταίους μήνες, καθώς θεωρούν πως έπειτα από το ένα εκατομμύριο αφίξεις του 2015 η χώρα έχει φθάσει πλέον στα όριά της.

«Λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, δεν πρόκειται πλέον απλά για μια μεγάλη πρόκληση, βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων της χώρας μας. Για αυτόν τον λόγο κρίνουμε ότι είναι επείγον να επανεξεταστεί η σημερινή πολιτική για τη μετανάστευση», σημείωσαν οι βουλευτές στην επιστολή τους, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρότι οι διαφωνούντες με την πολιτική της Μέρκελ απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τον κατάλογο των προσώπων που υπογράφουν το κείμενο, αυτή είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί κοινοβουλευτικοί του κόμματός της βάζουν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο που καταγγέλλει την πολιτική της όσον αφορά την κρίση των προσφύγων που είχε ανακοινωθεί από την καγκελαρία τον Σεπτέμβριο. Η πολιτική αυτή ανέστειλε de facto τους ευρωπαϊκούς κανόνες που επιτρέπουν την επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών.

«Δεν επιθυμούμε να διχάσουμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της CDU, δεν απαιτούμε τίποτε άλλο παρά να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος. Αναμένω μια απάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους επικεφαλής της πρωτοβουλίας, ο Κρίστιαν φον Στέτεν.

Διαβάστε επίσης:

Οι κοινοβουλευτικοί της CDU τονίζουν στην επιστολή πως πολλές χώρες της ΕΕ δεν μοιράζονται το βάρος που αποτελεί η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία ή από τις συρράξεις και την ανέχεια σε άλλες χώρες.

Η Άνγκελα Μέρκελ, αντιμέτωπη με όλο και πιο έντονες πιέσεις, έχει υποσχεθεί ότι θα φροντίσει να υπάρξει αισθητή μείωση των ροών των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά επιμένει ότι δεν θα κλείσει τα γερμανικά σύνορα, όπως απαιτούν μεταξύ άλλων οι σύμμαχοί της στο αδελφό βαυαρικό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) αλλά θα αναλάβει δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες της κρίσης και να ενισχυθεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αν και αυτοί οι σαράντα κοινοβουλευτικοί της CDU δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο μια πολύ μικρή μερίδα των 256 μελών της Μπούντεσταγκ που ανήκουν στο κόμμα, οι φωνές τους προστίθενται σε εκείνες των βουλευτών της CSU (54 μέλη), που βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με την Μέρκελ για την πολιτική της στην κρίση των προσφύγων.

Ένας από τους πολιτικούς των συντηρητικών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της επιστολής αυτής εξάλλου υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα, υπέρ της επιστολής τάσσονται πάνω από 100 μέλη της CDU.

Η Μέρκελ, αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των επικρίσεων σε βάρος της για την πολιτική της, σκλήρυνε με τη σειρά της τη ρητορική της μετά τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολονία και άλλες γερμανικές πόλεις το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Ενόψει τριών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε κρατίδια τον Μάρτιο, η Μέρκελ βλέπει εξάλλου το συντηρητικό στρατόπεδο να χάνει έδαφος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν εντείνει επίσης την κριτική τους έναντι της Μέρκελ για την πολιτική της στην κρίση των προσφύγων.

Μια δημοσκόπηση του INSA που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ευρείας κυκλοφορίας συντηρητική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild καταδεικνύει ότι το ποσοστό των CDU / CSU έχει μειωθεί 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, στο 32,5% —στο χαμηλότερο επίπεδο από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013— ενώ το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο υιοθετεί όλο και πιο σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική, ανέβασε το δικό του ποσοστό στο 12,5%.

«Υπάρχει μια σαφής τάση σε βάρος των συντηρητικών (...). Ο χρόνος εξαντλείται για να αναστραφεί αυτό το αίσθημα πριν από τις κρατιδιακές εκλογές του Μαρτίου», δήλωσε ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ στη Μπιλντ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυριακάτικη έκδοση της Μπιλντ δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο «Είναι ακόμη η καταλληλότερη;» κάτω από μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται η σιλουέτα του κεφαλιού της καγκελαρίου.

Οξύτατη κριτική περιείχε επίσης άρθρο γνώμης στη συντηρητική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας πως «όλα όσα κάνει η καγκελάριος» για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων «δεν μοιάζουν απλά ανεπαρκή, είναι ανεπαρκή». Στο ίδιο άρθρο, διατυπώθηκε η εκτίμηση πως εάν η Μέρκελ δεν αλλάξει πολιτική άμεσα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανταρσία στο κόμμα της.

Κατά την σκλήρυνσης των συνοριακών ελέγχων ο Σόιμπλε

Η σκλήρυνση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση ελέγχοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε μια εποχή που τα σύνορα παρακώλυαν την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να καταπολεμήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. «Χρειάζεται να εναρμονιστούμε στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα», επισήμανε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)