ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/01/2016 10:06 EET | Updated 19/01/2016 10:06 EET

Νέα μέτρα ζητεί από τον Νοέμβριο το ΔΝΤ. Τι σημαίνει για την πορεία της αξιολόγησης

ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund (IMF) mission chief Poul Thomsen arrives at the finance ministry for a meeting with Greek finance minister Yannis Stournaras, in Athens on Saturday, Oct. 6 2012. Officials from the European Commission, International Monetary Fund and European Central Bank, the so-called

Συμπληρωματικά μέτρα (Memoranda of Understanding) πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι φέρεται να έχει ζητήσει το ΔΝΤ, ήδη από το Νοέμβριο, από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο το Ταμείο εκτιμά ότι παρουσιάζει ο προϋπολογισμός τόσο του 2015 όσο και των επόμενων ετών.

Ειδικότερα, εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου καιφέρνει στη δημοσιότητα το Euro2day.gr, περιγράφει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις συνομιλίες αυτές η κ. Βελκουλέσκου κάνει λόγο για «μη ικανοποιητική πρόοδο στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος» αλλά και ότι στο δημοσιονομικό φαίνεται πως υπάρχουν «αστοχίες» που θα απαιτήσουν κάποια «αποζημίωση», δηλαδή νέα μέτρα για το 2015 για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον.

Όλα αυτά προμηνύουν ότι η αξιολόγηση του προγράμματος δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα χωρίς να αποκλείεται να γίνεται ακόμη και το καλοκαίρι.

Επιπλέον το Euro2day.gr επικαλούμενο διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρει ότι στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ με κονδύλια αναμένεται να είναι «συμβολική» ενώ η επιρροή του θα παραμείνει μέγιστη ως προς τις αξιολογήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση υπογραμμίζοντας: «Μέσα σε δύο τρεις μήνες πρέπει να έχει λήξη η αξιολόγηση. Δεν θα ξαναμπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις, γιατί εάν δεν τελειώσει σε εύλογο χρόνο τότε το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Επιπλέον κάλεσε το Ταμείο να ξεκαθαρίσει εάν πράγματι είναι δικές του διαρροές ή φαντασιώσεις των δημοσιογράφων.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει η Deutche Welle (DW) ήδη βρίσκονται στη χώρα μας τεχνικές ομάδες, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες μέρες, με στόχο να συγκεντρώσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιτρέψουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών και την έναρξη της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα, που επικαλείται η DW, η ανταλλαγή στοιχείων δεν αφορά μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2016, καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019.