Στις 28 και 29 Ιανουαρίου οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Στις 28 και 29 Ιανουαρίου οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
|
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu, right, and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, hold joint a press conference, in Jerusalem, Wednesday, Nov. 25, 2015. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu, right, and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, hold joint a press conference, in Jerusalem, Wednesday, Nov. 25, 2015. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS

Από το 2010, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν θεμελιώσει και αναπτύσσουν συνεχώς τις στρατηγικές σχέσεις τους με στόχο τα κοινά συμφέροντα τους, κυρίως στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας. Δυο σημαντικές συναντήσεις κορυφής που θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες στην Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία έρχονται να επισφραγίσουν την πορεία αυτής της στρατηγικής συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο εξαιρετικά σύνθετη και ρευστή για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη:

  1. Η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στην Ιερουσαλήμ με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε χώρα.
  2. Η τριημερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Ελληνα πρωθυπουργού και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιριτ μπεν Αμπα, δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνεται η διμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ», καθώς πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες. Στην επίσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, η αν. υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αν. υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κ. Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ο. Γεροβασίλη. Οι υπουργοί με τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια θα μετάσχουν από ισραηλινής πλευράς.

Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, χωριστές συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους και θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση και από τα δύο μέρη. Στη διάρκεια της επίσκεψης, θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, ενώ κατά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση και ξεχωριστή δήλωση για την συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι δύο πλευρές στην προώθηση του εν λόγω τομέα συνεργασίας.

Την επομένη, 28 Ιανουαρίου, θα συγκληθεί η τριμερής κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Λευκωσία με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας και από τις τρεις πλευρές. Εκτός από την ενέργεια και τον τουρισμό, θα συζητηθούν επίσης θέματα καινοτομίας, μετανάστευσης, ασφάλειας και τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, διαχείρισης υδάτινων πόρων. Μια συντονιστική επιτροπή θα αναλάβει την παρακολούθηση της προόδου της τριμερούς συνεργασίας στα επιμέρους θέματα. Με την ολόκληρωση των εργασιών θα υπάρξει κοινή δήλωση. Ανάλογα με το ποιον από τους παραπάνω τομείς θα επιλέξει η κάθε χώρα, αντίστοιχα θα ηγηθεί της διαμόρφωσης και του συντονισμού ενός action plan, το οποίο θα έχει στόχο να θέσει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο και πρακτικό σχέδιο συνεργασίας.

Στο μεταξύ, στις 26 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο. Θα συζητήσουν τον προγραμματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας, ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Ισραήλ στη διμερή συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας.

Τόσο η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, όσο και η τριμερής Σύνοδος στη Λευκωσία αναμένεται να αποτελέσουν ένα μεγάλο βήμα θεσμικής επικύρωσης μιας στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο συνεχών εξελίξεων και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)