ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/01/2016 15:44 EET | Updated 20/01/2016 17:36 EET

Κομοτηνή: Σε ομηρεία των αγροτών επί ώρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Eurokinissi

Σε θέση μάχης οι αγρότες οι οποίοι παρατάσσουν κατά μήκος των δρόμων όλης της χώρας τα τρακτέρ τους διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή τους στο σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Νωρίτερα την Τετάρτη σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, μεταξύ της αστυνομίας και αγροτών στο κτήριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Οι αγρότες απέκλεισαν το κτήριο με αποτέλεσμα μέχρι αργά το βράδυ ο υπουργός να παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στο κτήριο.

Εν τω μεταξύ νέα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης στη Κομοτηνή, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησαν έφοδο στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου παραμένει εδώ και ώρες ο κ Αποστόλου.

Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί αγρότες ενώ ενισχύθηκε και η παρουσία των αστυνομικών. Νωρίτερα ο κ. Αποστόλου είχε δηλώσει πως θα βγει μόνο εάν ανοίξουν κανονικά οι πόρτες διευκρινίζοντας πως δεν επιθυμεί την παρέμβαση των ΜΑΤ.

Ωστόσο οι αγρότες αργά το βράδυ άρχισαν να αποχωρούν. Είχε κληθεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη η οποία και τους ζήτησε να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτηρίου.

Η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών δήλωσαν οι αγρότες μετά την αποχώρησή τους.

Σύμφωνα με το Mega, στη Θεσσαλονίκη και στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, οι αγρότες βρίσκονταν το βράδυ της Τετάρτης με περισσότερα από 300 τρακτέρ έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας για μια ώρα ενώ το ίδιο συνέβη και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων.

Τα μπλόκα ενισχύονται και περιμένουν ήδη άλλα 300 τρακτέρ από τις γύρω περιοχές ενώ οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα σημειώνουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς σκοπεύουν να σκληρύνουν τη στάση τους.

Στην Εγνατία οδό και στο ύψος των Κερδυλίων ο δρόμος έχει κλείσει επ' αόριστον από το μεσημέρι, ενώ οι αγρότες λένε ότι θέλουν να αποκλείσουν τα τελωνεία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα από τον Προμαχώνα που έχει μπλόκο εδώ και πέντε μέρες.

Από την πλευρά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, όπου θα στήσουν το μπλόκο τους, το οποίο θα διατηρήσουν για «όσο απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο», όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.

Στον Έβρο σκοπεύουν να αποκλείσουν το τελωνείο στις Καστανιές και τους Κήπους, στο Κιλκίς το τελωνείο των Ευζώνων ενώ το Σαββατοκύριακο αγρότες από τη Φλώρινα και την Καστοριά θα μεταβούν στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής κόβοντας κάθε δίοδο προς το εξωτερικό.

Σε «θέση μάχης» βρίσκονται εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές κάνουν λόγο για 700- στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ μόλις λίγα λεπτά πριν ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Το μπλόκο των Τεμπών είναι γεγονός, και οι αγρότες καλούν για το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Μέχρι τότε τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά όπως δηλώνουν με έμφαση οι αγρότες αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους.

Στον κόμβο Νίκαιας ετοιμάζονται να λάβουν θέση από αύριο το μεσημέρι εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, μετά τον συντονισμό δράσης των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Τα τρακτέρ θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας από σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν οριστεί και στους τρείς νομούς, ενώ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Πέμπτη στις 12 μμ, καθώς στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι και τον κόμβο Κιλελέρ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως επισημαίνεται θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την τακτοποίηση των γεωργικών ελκυστήρων εκατέρωθεν της ΠΑΘΕ.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

- Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Βελεστίνου (Χ/Θ 312+000 της Π.Α.Θ.Ε) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 351+000 της Π.Α.Θ.Ε.)

-Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνους θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κιλελέρ (Χ/Θ 329+400 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την επαρχιακή οδό Νέου Περιβολίου – Κιλελέρ στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και από εκεί θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 351+000 της Π.Α.Θ.Ε.),

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

 

-Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου (351+000 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Βελεστίνου (Χ/Θ 312+000 της Π.Α.Θ.Ε).

 

- Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου (351+000 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)