ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/01/2016 07:50 EET | Updated 20/01/2016 08:11 EET

Μοσκοβισί από Νταβός: Πρώτα το Ασφαλιστικό και μετά θα συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος

twitter

Μία πρόγευση του κλίματος που θα συναντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, έδωσε ο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στο Bloomberg από το Νταβός όπου βρίσκεται, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τις προτάσεις της για το συνταξιοδοτικό και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι όποιες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται να προσφέρει πιο ακριβείς παραμέτρους σε ότι αφορά το σχέδιο του για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί ο οποίος συμπλήρωσε «μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει ένα περιεκτικό και θετικό προσχέδιο το οποίο όμως θα πρέπει να συμπληρωθεί».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε επίσης πως είναι απαραίτητο πρώτα να δει αυτή την μεταρρύθμιση και μάλιστα συντομότερο δυνατόν.

«Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης συνολικής αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και μετά από αυτό θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», επισήμανε.

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια θα υπάρξει ένας "ενάρετος κύκλος" με την εξής σειρά: Πρώτα, θα ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μετά θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση και κατόπιν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του ελληνικού χρέους. H προτεραιότητα τώρα, συνέχισε, είναι να έχουμε μία ισχυρή και θετική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ σημείωσε «ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί» και αυτός είναι ο λόγος που οι ομάδες μας στην Αθήνα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ενώ σημείωσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα φθάσουν πολύ σύντομα στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε κάποιες πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές».

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν βλέπει διάθεση για «κούρεμά» του, αλλά τόνισε ότι μπορούμε να επεκτείνουμε τους χρόνους αποπληρωμής του και να δουλέψουμε με τα επιτόκια. Υπάρχουν, τόνισε, τεχνικοί τρόποι για να μειωθεί το βάρος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Sponsored Post