ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2016 03:35 EET | Updated 20/01/2016 03:35 EET

Τι περιέχει ο χαρτοφύλακας "μυστήριο" που δεν αποχωρίζεται ποτέ ο πρόεδρος των ΗΠΑ

SAUL LOEB via Getty Images
A White House military aide and member of the US Navy carries a briefcase known as the 'football,' containing emergency nuclear weapon codes, as US President Barack Obama departs on Marine One from the South Lawn of the White House in Washington, DC, September 30, 2012. AFP PHOTO / Saul LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/GettyImages)

Ποτέ δεν θα δεις τον Αμερικάνο πρόεδρο να αποχωρίζεται αυτόν το μαύρο δερμάτινο χαρτοφύλακα. Τον αποκαλούν πυρηνική "μπάλα ποδοσφαίρου" ("nuclear "football") ενώ στο εσωτερικό του περιέχει αντικείμενα υψίστης ασφαλείας, ικανά να επιτρέψουν στον πρόεδρο να δώσει την εντολή για πυρηνική επίθεση, ακόμα κι όταν βρίσκεται μακριά από τα σημεία όπου δίνονται τέτοιου είδους εντολές, όπως η Αίθουσα Έκτακτων Καταστάσεων του Λευκού Οίκου.

Επισήμως, ονομάζεται ως "τσάντα έκτακτης ανάγκης του προέδρου" και συνήθως τη μεταφέρει ένας από τους πέντε άνδρες της ασφάλειας και είναι πάντα κοντά του.

Σύμφωνα με τον Bill Gulley, πρώην διευθυντή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας του Λευκού Οίκου, η τσάντα δεν περιέχει το περίφημο "κόκκινο" κουμπί που μπορεί να πυροδοτήσει την "Ημέρα της Κρίσεως", αλλά τέσσερα άλλα αντικείμενα:

- ένα μαύρο βιβλίο 75 σελίδων με επιλογές για επιβολή αντιποίνων σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης το οποίο είναι τυπωμένο με μαυροκόκκινο μελάνι.

- ένα ακόμα μαύρο βιβλίο με μια λίστα απόρρητων τοποθεσιών όπου θα μπορούσε να φυγαδευτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε περίπτωση κινδύνου.

- έναν φάκελο που περιέχει 10 σελίδες με οδηγίες πάνω στο πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα για εκπομπή προγράμματος σε έκτακτη ανάγκη

- μια κάρτα με κωδικούς πρόσβασης και πιστοποίησης

Μερικές φορές μπορεί κανείς να δει μια κεραία να ξεπροβάλει "μαγικά" από τον χαρτοφύλακα κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει εξοπλισμό επικοινωνίας.

Το παρατσούκλι "Football" προέρχεται από το παρατσούκλι "Dropkick", κωδική ονομασία που έχει δοθεί σε ένα μυστικό σχέδιο για πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Robert McNamara. Οι στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι να μεταφέρουν τον χαρτοφύλακα, έχουν εκπαιδευτεί να προστατεύσουν σε κλάσματα δευτερολέπτου τον πρόεδρο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Ο χαρτοφύλακας είναι πάντα στο ίδιο αεροπλάνο, ελικόπτερο, αυτοκίνητο και ασανσέρ μαζί με τον πρόεδρο. Όταν ο πρόεδρος είναι στο σπίτι του, η τσάντα αποθηκεύεται σε ασφαλή – και φυσικά απόρρητη – τοποθεσία μέσα στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Associated Press.

O πρώτος δερμάτινος χαρτοφύλακας πρωτοεμφανίστηκε επί προεδρίας Kennedy, αμέσως μετά την πυραυλική κρίση στην Κούβα το 1962. Είχε γίνει αμέσως αντιληπτό στους κορυφαίους αξιωματούχους ότι ο πρόεδρος χρειαζόταν απεριόριστη πρόσβαση σε σχέδια πυρηνικού πολέμου, όταν έθεσε τις ακόλουθες ερωτήσεις στη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας:

iuy

Πενηντατρία χρόνια μετά, ο χαρτοφύλακας έχει πλέον καθιερωθεί.

ΠΗΓΗ: businessinsider.com

Sponsored Post