ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/01/2016 15:07 EET | Updated 21/01/2016 16:00 EET

Λαγκάρντ: «Κάντε κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεστε γενναία ελάφρυνση χρέους». Ο Τσίπρας έθεσε το θέμα των διαρροών

ASSOCIATED PRESS
International Monetary Fund Chief Christine Lagarde returns to her seat after delivering a speech at the a plenary session of the World Bank and International Monetary Fund annual meetings, in Lima, Peru, Friday, Oct. 9, 2015. The world's top finance officials lavished praise on Peru's

Περίπου μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο μενού της συζήτησης βρέθηκαν τα δύο πράγματα που το ΔΝΤ διαλαλεί μήνες τώρα ότι απαιτεί για να συμμετάσχει -χρηματοδοτικά- στο νέο ελληνικό πρόγραμμα: Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Η οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι γενναία.

Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να εφαρμόσει, δεν περιορίζονται μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλα καίρια ζητήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με συνεργάτες και μετά κατ' ιδίαν.

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μια ειλικρινής συζήτηση, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει στην κ. Λαγκάρντ ότι ο χρόνος είναι μια κρίσιμη παράμετρος για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κάτι στο οποίο συμφώνησε και η κ. Λαγκάρντ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην επικεφαλής του ΔΝΤ και το ζήτημα των διαρροών, που είχε προκαλέσει την έκρηξη της ελληνικής πλευράς, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει ότι οι διαρροές δεν βοηθάνε και πρέπει να σταματήσουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Λαγκάρντ κράτησε αποστάσεις. Πάντως, συνεργάτες της Λαγκάρντ είπαν πως η «διαρροή» για την αγελάδα και την γάτα δεν υπήρξε.

Οι δύο τους συμφώνησαν να έχουν και απευθείας επικοινωνία στο μέλλον, προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει το ΔΝΤ να βοηθά την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και κατανοητού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα απαιτούσε ισχυρές οικονομικές πολιτικές, όχι μόνο σχετικά με το ασφαλιστικό, αλλά και μια γενναία ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας που θα διαρφαλίσει ότι το χρέος θα βρίσκεται σε μια βιώσιμη τροχιά.

Λίστα Λαγκάρντ με την Λαγκάρντ

Όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκε και η λίστα Λαγκάρντ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους». Ατακαδόρικη ήταν η κοινή παρουσία Τσίπρα-Σόιμπλε σε πάνελ, όπου δεν έλειψαν τα καρφιά.

Sponsored Post