ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2016 14:38 EET | Updated 21/01/2016 14:38 EET

Ελ Σαλβαδόρ: Αύξηση 70% των φόνων μέσα σε ένα χρόνο. Ο «επίγειος παράδεισος» που μετατράπηκε σε κόλαση

MARVIN RECINOS via Getty Images
TO GO WITH AFP STORY by Carlos Mario Marquez An officer takes impressions of the fingerprints of a worker of a cemetery killed by alleged members of the Mara Salvatrucha gang, in San Juan Opico, 35 km west of San Salvador, on September 29, 2015. Violence fueled mainly by street gangs left 907 people dead in El Salvador last month, a level of bloodshed unseen since the civil war of the 1980s, authorities said. AFP PHOTO / MARVIN RECINOS (Photo credit should read Marvin RECINOS/AFP/Getty

«Πανδημία βίας» παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Ελ Σαλβαδόρ, μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Γουίλιαμ Χερνάντεζ, ιατροδικαστής στο επάγγελμα, είναι ίσως ένας από τους πιο σκληρά εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα. Καθημερινά εξετάζει δεκάδες πτώματα ανθρώπων που βρήκαν φριχτό και βασανιστικό θάνατο. Ορισμένα από αυτά είναι αδύνατο να αναγνωριστούν, λόγω της βιαιότητας με την οποία δολοφονήθηκαν. Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια κατά τα οποία ο ίδιος εργάζεται στο Εθνικό Εγκληματολογικό Κέντρο, δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με τόσα πολλά κρούσματα βίας.

«Πάντοτε υπήρχαν βίαιοι θάνατοι, όχι όμως όπως τώρα. Η αύξηση είναι απίστευτη. Παλιά είχαμε ένα με δύο νεκρούς από πυρά, τώρα 15 ή και 30. Το τελευταίο πτώμα που εξέτασα είχε 42 πληγές από σφαίρες», είπε.

Τα βίαια περιστατικά άρχισαν να αυξάνονται σταθερά στο Ελ Σαλβαδόρ από το 2012, λόγω των συμπλοκών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων συμμοριών. Το 2015 ήταν η πιο βίαιη χρονιά όλων των εποχών, με αύξηση 70% των δολοφονιών σε σχέση με το 2014. Πιο συγκεκριμένα, οι δολοφονίες άγγιξαν τις 6.650, τη στιγμή που το 2014 ήταν 3.912, αριθμός που είναι ήδη εξαιρετικά αυξημένος.

«Είναι πραγματική πανδημία», εξηγεί ο Χερνάντεζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολεία στο Ελ Σαλβαδόρ περιφράσσονται με συρματοπλέγματα και να φυλάσσονται από τον στρατό, οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν βαριά οπλισμένους άνδρες ασφαλείας και η αστυνομία να σταματά τους πάντες αδιακρίτως για έλεγχο.

Οι συμμορίες Mara Salvatrucha και Barrio 18 έχουν μετατρέψει τον «Σωτήρα», όπως ονόμασαν την περιοχή οι ξένοι κατακτητές, σε κόλαση. Οι συμμορίες συγκροτήθηκαν από άνδρες που εγκατέλειψαν την χώρα την δεκαετία του 1980 λόγω του εμφυλίου πολέμου. Στην Καλιφόρνια, οι εξόριστοι δημιούργησαν συμμορίες και όταν το 1992 ο πόλεμος τελείωσε, εκείνοι γύρισαν στην πατρίδα τους, φέρνοντας μαζί τους την κουλτούρα της συμμορίας.

Τα μέλη των συμμοριών καλύπτονται με τατουάζ που συμβολίζουν τα κατορθώματά τους, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με φόνους και άλλα βάρβαρα εγκλήματα. Οι τοπικές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν αυτές τις ομάδες, ενώ ακόμα και μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, η Penal de Ciudad Barrios, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Mara Salvatrucha. Οι κρατούμενοι έχουν στήσει επιχειρήσεις εντός της φυλακής, με τους φύλακες να φυλάνε τις εισόδους και να μην τολμούν να περάσουν τις πύλες της.

Sponsored Post