Πυρά κατά Τσακαλώτου για τη συνέντευξη Βαρουφάκη. Εξεταστική θέλουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά για διαφορετικές περιόδους

Πυρά κατά Τσακαλώτου για τη συνέντευξη Βαρουφάκη. Εξεταστική θέλουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά για διαφορετικές περιόδους
sooc

Συντονισμένα πυρά δέχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο υπουργός Οικονομικών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο των δηλώσεων του προκατόχου του Γιάννη Βαρουφάκη με τον ίδιο να επιλέγει να μην τοποθετηθεί, ακολουθώντας τη γραμμή Μαξίμου που αρνείται να σχολιάσει επί του θέματος. Το δε ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία αλλά και βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψουν το αίτημα με στόχο να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία της οικονομίας τα έξι τελευταία χρόνια. Δια του Μάκη Βορίδη, η ΝΔ απάντησε πως θα συναινούσε στη σύσταση αλλά για την περίοδο των πρώτων εννέα μηνών διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, η πρώτη επίθεση ήρθε από τη ΝΔ κα την Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου που αναρωτήθηκε: «Απορώ που κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την “βόμβα” Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα και το πραγματικό ζήτημα είναι αν τα στικάκια και αυτά τα σχέδια ήταν εις γνώση του πρωθυπουργού και αυτό το ερώτημα συμπεριλαμβάνει και εσάς κ. Τσακαλώτε. Θεωρείτε σοβαρή ενέργεια την ηχογράφηση των Eurogroup; Εσείς το κάνετε; Περιμένουμε μια αντίδραση για το θέμα». Σχολιάζοντας το σημείο αυτό ο πρόεδρος της Επιτροπής κ.Μάκης Μπαλαούρας είπε: «Τα στικάκια είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύεις κρίσιμες συνεδριάσεις και όχι για να τα κρατάς σε συρτάρια ειδικά αν έχουν λίστες μεγαλοκαταθετών».

Ο δε Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως είναι «οδυνηρό» να μην υπάρχει αντίδραση από την «λαλίστατη κυβέρνηση» παρά το γεγονός πως είχε αναθέσει στον κ.Βαρουφάκη το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών. «Ειδικά, όταν αυτός κάνει αποκαλύψεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία απαιτείται από πρωθυπουργό να πάρει θέση και να πει ποια από αυτά είναι αλήθεια, ποια ψέματα και τι από όλα αυτά είχε δεχθεί και απορρίψει». Υποστήριξε πως η σύσταση εξεταστικής θα ρίξει φως στην περίοδο 2000 έως το 2016. «Να μάθουμε τι έχει συμβεί και να μάθει ο λαός γιατί φθάσαμε ως εδώ. Περιμένουμε και την αντίδραση της ΝΔ».

«Εμείς πάντως συμφωνούμε. Αν θέλετε να ψαχτείτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη δεν θα το εμποδίσουμε» σχολίασε ο κ. Μπαλαούρας.

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Βαρδαλής από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «η βαρουφακιάδα επανήλθε για να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα μεγάλα προβλήματα» ενώ ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι σημείωσε: «Η σοβαρότητα και αξιοπιστία του κ. Βαρουφάκη ήταν γνωστή σε όλους εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει στις, ελπίζουμε εικασίες, του κ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Μάκης Βορίδης επανέφερε το θέμα της εξεταστικής προσαρμόζοντας όμως το εύρος της έρευνας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Υπάρχουν μια σειρά πράγματα που πρέπει να σκεφτεί η Βουλή. Όταν ακούμε από τον κ. Βαρουφάκη ότι ομάδα επεξεργαζόταν ένα δεύτερο σχέδιο κατ εντολή του πρωθυπουργού για κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ και έκδοση παράλληλου νομίσματος. Όταν λέει ο διοικητής της ΤτΕ ότι είχε πληροφορίες για ζητήματα σχετικά με τα αποθεματικά του νομισματοκοπείου και όταν δημοσίευμα λέει ότι και ο πρωθυπουργός διέταξε να φυλάσσεται το νομισματοκοπείο τότε δημιουργείται καμβάς που έχει σχέση και με το δημοψήφισμα και πρέπει να μάθουμε την αλήθεια. Υπήρχε συντονιστικό κέντρο για κάτι άλλο; Δεν μπορεί να μην θέλετε να το διερευνήσετε γιατί δεν το ξέρατε ως βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλετε να μάθετε όταν ο πρώην υπουργός οικονομικών εμπλέκει τον πρωθυπουργό;».

Δημοφιλή