ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2016 11:13 EET | Updated 21/01/2016 11:14 EET

Stratfor: Η Τουρκία ίσως ετοιμάζει εισβολή στη Συρία

ASSOCIATED PRESS
Turkish army tanks are stationed at a train station after their arrival from western Turkey, in Gaziantep, Turkey, Friday, Nov. 27, 2015. Turkey shot down the Russian Su-24 bomber at the Syrian border on Tuesday, insisting it had violated its airspace despite repeated warnings. The tanks are expected to be deployed to the border with Syria. (DHA agency via AP) TURKEY OUT

Η Τουρκία ενδεχομένως να σχεδιάζει μια εισβολή στη Συρία, εκτιμάται σε ανάλυση της Stratfor, όπου αναφέρεται πως οι Τούρκοι φέρονται αποφασισμένοι να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από έναν «διάδρομο» που εκτείνεται στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Όπως σημειώνεται, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όπως το ότι τουρκικά οχήματα ναρκοπολέμου έχουν αρχίσει την άρση ναρκοπεδίων σε μια περιοχή των συνόρων, κοντά στη συριακή πόλη Τζαραμπουλούς, την οποία ελέγχει το ISIS.

«Σύμφωνα με πηγές της Stratfor, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει το σχέδιο, και η Ρωσία έχει συμφωνήσει να μην παρεμποδίσει τις τουρκικές προσπάθειες, αρκεί η Άγκυρα να μην προσπαθήσει να επεκτείνει τη ζώνη (buffer zone) στη Μεσόγειο- συμφωνία την οποία φέρεται να έχει δεχτεί η Τουρκία. Οι πηγές μας λένε επίσης ότι αξιωματικοί – σύνδεσμοι από την Τουρκία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ θα συντονίζονται έτσι ώστε να αποφευχθούν θερμά επεισόδια με πυρά, ή, εάν συμβούν, να αποφευχθεί κλιμάκωση μεταξύ των τουρκικών και των ρωσικών δυνάμεων» σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εδώ και καιρό επιθυμεί μια επιχείρηση για την εκκαθάριση του Ισλαμικού Κράτους από το βόρειο Χαλέπι, και η δημιουργία μιας «buffer zone» (νεκρής ζώνης) στα σύνορα μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. Ωστόσο, μέχρι τώρα τα τουρκικά σχέδια εμποδίζονται/ περιπλέκονται από τη ρωσική επέμβαση, με τη Μόσχα να προκαλεί «πονοκεφάλους» στην Άγκυρα, που έχει τις δικές της φιλοσοφίες για την περιοχή- ειδικά μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24.

Ωστόσο, παρά το ρίσκο που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση (μετά την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων αεράμυνας στη Συρία, με την ευθεία πρόκληση του Πούτιν προς την Τουρκία, να παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο, αν θέλει), η Τουρκία ενδεχομένως να προχωρήσει ούτως ή άλλως, εκτιμά η Stratfor. Οι επιθέσεις των στηριζόμενων από τους Ρώσους κυβερνητικών δυνάμεων έχουν αποδυναμώσει πολύ τους Σύριους αντάρτες που στηρίζει η Άγκυρα, ενώ το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε επιθέσεις σε τουρκικές πόλεις. Παράλληλα, το κουρδικό YPG προελαύνει στην περιοχή δυτικά του Ευφράτη. Αυτές οι εξελίξεις ίσως να ωθήσουν την Τουρκία σε πιο «ενεργητικό» ρόλο, ακόμα και αν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ήδη η Τουρκία έχει αρχίσει να αυξάνει τα πλήγματα πυροβολικού κατά μήκος των συνόρων, προς στήριξη των ανταρτών συμμάχων της. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια αποδυνάμωσης των εχθρικών αμυνών (εννοώντας το ISIS), εν όψει μιας τουρκικής χερσαίας επιχείρησης. Μια εισβολή θα μπορούσε να λάβει χώρα σε οποιοδήποτε σημείο των συνόρων Τουρκίας- Συρίας, αλλά εάν ξεκινήσει στη Τζαραμπουλούς, όπου πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, θα έπρεπε να διεξαχθεί κυρίως από τουρκικές δυνάμεις, καθώς οι κοντινότερες δυνάμεις ανταρτών βρίσκονται σε απόσταση 100 χλμ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνεται στην ανάλυση, η Άγκυρα προσπαθεί με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον να έρθει σε συνεννόηση με τη Μόσχα, τουλάχιστον για τον σχεδιασμό διαδικασιών αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι δεν θα σημειωθεί κλιμάκωση εν μέσω μιας ατμόσφαιρας έλλειψης εμπιστοσύνης.

Sponsored Post