ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2016 02:20 EET | Updated 21/01/2016 02:20 EET

Τουρκία: 10 στελέχη του HDP τραυματίες από πυρά αγνώστων

ASSOCIATED PRESS
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση του φιλοκουρδικού HDP

Δέκα μέλη μιας αντιπροσωπείας πολιτικών και στελεχών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ανάμεσα τους και βουλευτές του κόμματος, τραυματίστηκαν την Τετάρτη στην πόλη Τσιζρέ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, από πυρά που δέχθηκαν καθώς προσπαθούσαν να διασώσουν πολίτες σε μια γειτονιά της πόλης που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα σε συγκρούσεις, ανέφεραν αξιωματούχοι και το HDP με ανακοίνωση του.

Ανάμεσα στους τραυματίες από την ανταλλαγή πυρών ήταν και ένας δημοσιογράφος, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι στην πόλη, η οποία τελεί υπό 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, ανέφεραν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Δεν κατέστη σαφές από που προήλθαν τα πυρά που στόχευαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν μέλη των οικογενειών όσων είχαν τραυματίστηκαν νωρίτερα στις συγκρούσεις, ο βουλευτής του HDP Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ και ο δήμαρχος της Τσιζρέ.

Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το κοινοβούλιο στην Άγκυρα ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας, είχαν εκ των προτέρων προειδοποιήσει τις κρατικές αρχές ότι θα εισερχόταν στην γειτονιά για να διασώσουν εκείνους που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, τα ασθενοφόρα αρχικά εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην περιοχή για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια βομβιστική επίθεση ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Παράλληλα σήμερα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Today's Zaman, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα πρέπει να αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία στα ηγετικά στελέχη του HDP για «εγκλήματα εναντίον της συνταγματικής τάξης» διότι ζητούν αυτονομία για την κουρδική μειονότητα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik)