ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/01/2016 07:44 EET | Updated 22/01/2016 09:16 EET

Ο Κατρούγκαλος καλεί τους αγρότες να παραμείνουν στο διάλογο και υπόσχεται διορθώσεις ακροτήτων

Eurokinissi

Για κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρσκευή από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη.

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο.

«Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως οι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση».

«Εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο» είπε και υπογράμμισε πως «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».

«Δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει. Οι αγρότες, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό όπου ο καθένας θα συνεισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα» είπε ο υπουργός και κατέληξε πως ο διάλογος θα συνεχιστεί και πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος των αγροτών.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το ασφαλιστικό και τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι μπορούν να γίνουν διορθώσεις ακροτήτων επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη διαλόγου.

Αποστόλου: Καλώ τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα

«Καλώ τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος» δήλωσε ο κ. Απόστολου.

Για τις αγροτικές επιδοτήσεις είπε ότι αυτές έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και διευκρίνισε πως κατ' αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

Ακόμη κάλεσε να οργανωθούν θεσμικά οι αγρότες «για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την αγροτική μεταρρύθμιση» και συνέχισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου.

Ακόμη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε: «Θέλω να πω στους αγρότες ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος».

«Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και μεις θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

Αλεξιάδης: Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα

«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο Τρύφωνας Αλέξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποια πράγματα αλλά προσπαθούμε να γίνουν με την μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη» είπε.

Ο κ. Αλεξιάδης φάνηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από τα έσοδα των αγροτών προκειμένου να φορολογηθούν.

Sponsored Post