ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/01/2016 11:52 EET | Updated 23/01/2016 12:04 EET

FT: Σενάρια της απομόνωσης της Ελλάδος ή εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν

sooc

Για σενάρια απομόνωσης της Ελλάδος τα οποία θα σημάνουν ουσιαστικά την έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Τα σενάρια περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με στόχο τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο φέρονται να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την ενίσχυση της ΠΓΔΜ. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς όλο το μεταναστευτικό βάρος θα μεταφερθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τους Financial Times το σχέδιο αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης κίνησης με το σχέδιο παροχής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, ώστε να ελεγχθούν οι ροές των μεταναστών στο Αιγαίο.

Το σχέδιο συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη έπειτα από επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ με την οποία καλούσε την ΕΕ να προσφέρει «απευθείας βοήθεια» στην ΠΓΔΜ.

Οι απειλές για έξοδο από την Σένγκεν

Την ίδια ώρα, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαικού Κόμματος, απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων».

Σε προδημοσίευση συνέντευξής της στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Βελτ αμ Ζόνταγκ», που μεταδίδουν σήμερα τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, η συντηρητική πολιτικός αναφέρει πως εάν μία χώρα του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται διαρκώς στις υποχρεώσεις της και μόνον διστακτικά θέλει να δεχθεί βοήθεια, τότε δεν απαγορεύεται να γίνονται κάποιες σκέψεις.

Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει να συζητηθεί ανοικτά και μία προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, τονίζει.

Στη συνέντευξή της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ διατείνεται πως είναι "μύθος" ότι δεν μπορεί να ελεγχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, προσθέτοντας ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συγκαταλέγεται στα ισχυρότερα της Ευρώπης και υπό πολιτική διοίκηση, αυτό φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο και την καταγραφή των μεταναστευτικών ροών.

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων πλησιάζει στο τέλος της. Πολλά έχουν συζητηθεί, τώρα πρέπει επιτέλους να υπάρξει δράση. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη», προειδοποιεί η Μικλ-Λάιτνερ, στο γνωστό πλαίσιο των φραστικών επιθέσεων της προς την Ελλάδα.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα και σε σύνοδο του Λαϊκού Κόμματός της στο Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη Σύνοδο αυτή, το Λαϊκό Κόμμα θα θέσει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24 ης Απριλίου, του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στον σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας σε αυτές το ποσοστό του 30%.

Τη Δευτέρα συζήτηση για ελέγχους

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, και έκανε αναφορά στο άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν. Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο ετών.

«Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Ν. Μπερτό, ενώ προσέθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν τη Δευτέρα «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», μόλις λήξει αυτή η προθεσμία παράτασης, τον ερχόμενο Μάιο.