ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/01/2016 15:54 EET

Τι σχεδιάζει να προτείνει ο Τσίπρας στους αγρότες για να επέλθει «ανακωχή». Υποχωρήσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό

ASSOCIATED PRESS
A man checks the tractors which were parked by protesting farmers in the northern Greek village of Promachonas village at the customs of the Greek-Bulgarian borderline on Thursday, Jan. 21, 2016. Farmers prepare to use their tractors to block key highways in northern Greece, to protest drastic new income cuts under planned pension reforms by the radical left-led government. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σχέδια ανακωχής στην επαπειλούμενη μετωπική σύγκρουση που διαγράφεται μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Φροντίζει δε να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το συντονιστικό ελπίζοντας με τις προτάσεις που ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι να τους πείσει να εγκαταλείψουν τα μπλόκα.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» της Κυριακής, η κυβέρνηση ποντάρει σε τέσσερις άσσους που έχει στο μανίκι της και με αυτούς εκτιμά πως θα μπορέσει να ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο.

Συγκεκριμένα:

  • Εξετάζεται η έως και διετή παράταση στη μεταβατικότητα της εισφοράς του 20%. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπεται η σταδιακή επιβολή της ασφαλιστικής εισφοράς σε βάθος τριετίας. Η εισφορά ξεκινά από 14% το 2017 και φτάνει το 20% το 2019.
  • Διερευνάται το περιθώριο αλλαγής στη βάση υπολογισμού του ασφαλίστρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα από του χρόνου στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού, δηλαδή στα 468 ευρώ το μήνα. Η αντιπρόταση θα είναι στο 70%.
  • Πιθανότατα θα υπάρξει πρόταση για θέσπιση αφορολόγητου στις επιδοτήσεις έως τα 12.000 ευρώ, κάτι που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.
  • Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξετάζεται το ακατάσχετο ποσό από τραπεζικούς λογαριασμούς να ανέρχεται στα 1.250 ευρώ – με την προϋπόθεση ότι ο σχετικός λογαριασμός έχει δηλωθεί στο TAXIS. Διερευνάται όμως και το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ακατάσχετου στους λογαριασμούς για εισοδήματα που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις.