Διεθνής σύνοδος μουσουλμάνων ηγετών στο Μαρόκο. Για πρώτη φορά μετά από 1400 χρόνια συζητούν για την προστασία των αλλόθρησκων

Διεθνής σύνοδος θρησκευτικών ηγετών του Ισλάμ στο Μαρόκο για την προστασία των των αλλόθρησκων
Wayne Fogden

Εκατοντάδες λόγιοι μουσουλμάνοι προσέρχονται στο Μαρόκο για να μετάσχουν σε μια διεθνή σύνοδο, ανάλογη της οποίας έχει να γίνει εδώ και περίπου 1400 χρόνια με στόχο τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των αλλόθρησκων που ζουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αμιγώς μουσουλμανικές και απειλούνται από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Κοινός στόχος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι το κείμενο της διακήρυξης στο οποίο θα καταλήξει η Σύνοδος να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους μουσουλμάνους και να τους θυμίσει πως η θρησκευτική ανεκτικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής τους. Παράλληλα βέβαια οι συμμετέχοντες αισιοδοξούν με τον τρόπο αυτό να αντικρούσουν και την αιμοδιψή φιλοσοφία του Ισλαμικού Κράτους, των εξτρεμιστών που λεηλατούν το Ιράκ και τη Συρία και εξαπολύουν- ή απειλούν να εξαπολύσουν- θανατηφόρες επιθέσεις σε «απίστους».

Η σύνοδος ξεκινά σήμερα, Δεύτερα και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη και σε αυτή αναμένεται να μετάσχουν τουλάχιστον 300 θρησκευτικοί ηγέτες του Ισλάμ οι οποίοι θα εστιάσουν στο γράμμα αλλά και στο της Χάρτας της Μεδίνα, στην οποία το 622μΧ ο Προφήτης Μωάμεθ απαρίθμησε τα δικαιώματα των μη μουσουλμάνων (άρθρο 17: «Κανένας Εβραίος δεν θα αδικείται επειδή είναι Εβραίος»).

Όπως σχολίασε στη Washington Post, ο Shaykh Hamza Yusuf- συνιδρυτής του Zaytuna College, του πρώτου μουσουλμανικού, φιλελεύθερου κολεγίου στις ΗΠΑ- αυτή την περίοδο οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αναδείξουν τις αληθινές διδασκαλίες της θρησκείας και του πολιτισμού τους, που εστιάζουν στην ανεκτικότητα. Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη Σύνοδο, «ο Προφήτης υπέστη θρησκευτική δίωξη, οπότε ήξερε από πρώτο χέρι τι σημαίνει κάτι τέτοιο...Η θρησκεία του, εξασφάλισε τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων» ενώ η ισλαμική ιστορία αποκαλύπτει μια γενικά ισχυρή παράδοση ανεκτικότητας.

«Το πιο σημαντικό δε», όπως τονίζει ο Ιμάμης Mohamed Magid -και εκτελεστικός διευθυντής του All Dulles Area Muslim Society και ενός εκ των τεμενών στις ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επιρροή- «είναι πως η ίδια η διακήρυξη» αποδεικνύει πως «οι λόγιοι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα μέσα από την ίδια την παράδοση του Ισλάμ».

Στόχος άλλωστε των συμμετεχόντων από μουσουλμανικές χώρες- μεταξύ των οποίων από Αίγυπτο, Τουρκία, Ιράκ, Πακιστάν, Ιράν- είναι σε αυτή ακριβώς την πρώτη μετά από 14 αιώνες προσπάθεια στα χνάρια του Προφήτη, να καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινή διακήρυξη, που θα εκφράζει στη «γλώσσα της εποχής» την υπεράσπιση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν σε μουσουλμανικές χώρες.

Στο Μαρόκο όμως βρίσκονται και μη μουσουλμάνοι. Εκπρόσωποι χριστιανικών Εκκλησιών, Ραβίνοι εκπρόσωποι των Χίντου, των Σιχ κα οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της Συνόδου.

Δημοφιλή