ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2016 15:59 EET | Updated 28/01/2016 16:02 EET

Άκρως τρελό και απόρρητο... και αηδιαστικό. Ο Στάλιν κατασκόπευε ακόμη και τα περιττώματα των ηγετών

ChinaFotoPress via Getty Images
BEIJING, CHINA - DECEMBER, 1949: (CHINA OUT) Chairman Mao Zedong meets with Joseph Vissarrionovich Stalin in December, 1949 in Beijing, China. (Photo by ChinaFotoPress via Getty Images)

Ακούγεται απίστευτο αλλά στον κόσμο της κατασκοπίας τα πάντα επιτρέπονται. Ένας πράκτορας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δήλωσε σε ρωσική εφημερίδα που επικαλείται το BBC ότι βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ιωσήφ Στάλιν κατασκόπευε, μεταξύ άλλων, τον ΜάοΤσετούνγκ αναλύοντας ακόμη και τα περιττώματά μου προκειμένου να έχει το πλήρες ψυχολογικό προφίλ του.

Πρόκειται για ένα περίεργο και δυσώδες πείραμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μυστική αστυνομία του Στάλιν είχε συστήσει ένα ειδικό τομέα στόχος του οποίου ήταν οι άνθρωποι που τον συγκροτούσαν να λερώνουν τα χέρια τους με τα κόπρανα ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι απειλή για το καθεστώς.

Ειδικότερα ο πρώην πράκτορας Ίγκορ Αταμανένκο (Igor Atamanenko), ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε αυτό το παράξενο πείραμα ενώ έκανε έρευνα στα αρχεία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Εκείνη την εποχή οι Σοβιετικοί δεν είχαν τόσο εξελιγμένους «κοριούς» όπως σήμερα για να υποκλέπτουν συνομιλίες. Και γι΄αυτό οι σπεσιαλίστες μας στην αντικατασκοπεία σκαρφίστηκαν αυτή τη μέθοδο της ανάλυσης κοπράνων, προκειμένου να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που στοχοποιούσαν» λέει ο πρώην πράκτορας,όπως μεταδίδει το BBC.

Μάλιστα ο Αταμανένκο πρόσθεσε πως υπεύθυνος του συγκεκριμένου τομέα ήταν ο ο Λαβρέντι Μπέρια, ο επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών υπό τον Στάλιν.

Όπως εξηγεί ο πρώην πράκτορας, όταν οι συνάδελφοί του στην ανάλυση των κοπράνων που έκαναν έβρισκαν υψηλά επίπεδα τριπτοφάνης, ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα, τότε συμπέραναν ότι ο «στόχος» ήταν ήρεμος και προσεγγίσιμος. Αντίθετα για παράδειγμα εάν στα περιττώματα εντόπιζαν έλλειψη κάλιου, αυτό σήμαινε ότι ο δότης είναι νευρικός και ίσως να πάσχει από αϋπνίες.

Ο Αταμανένκο υποστηρίζει ότι τον Δεκέμβριο του 1949 σοβιετικοί κατάσκοποι εφάρμοσαν αυτή τη μέθοδο για να αξιολογήσουν τον Μάο όταν εκείνος επισκέφθηκε τη Μόσχα. Αξιοσημείωτο είναι πως οι σοβιετικοί φέρονται να εγκατέστησαν ειδικές τουαλέτες για τον Μάο όπου τα περιττώματα δεν έφευγαν στον υπόνομο αλλά κατέληγαν σε ειδικά κουτιά.

Για 10 ημέρες ο Μαο έτρωγε, έπινε και ... ενώ οι ειδικοί δούλευαν πυρετωδώς και όταν η ανάλυση ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα ήταν αυτά που έπρεπε τότε ο Στάλιν έριξε την ιδέα για μια συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

Σημειώνεται όταν ο Μάο έφτασε στη Μόσχα, ανακοίνωσε ότι η Κίνα ήταν πρόθυμη για μια συμφωνία με τη Ρωσία, ωστόσο τόνισε με έμφαση ότι επιθυμεί να του συμπεριφερθούν ισότιμα. Αντίθετα όπως λένε οι ιστορικοί ο Στάλιν του έδινε ένα μάθημα κάθε ημέρα. Ήταν τόσο φιλοξενούμενος όσο και κρατούμενος. Φέρεται δε να ούρλιαξε κάποια στιγμή, σίγουρος ότι ο Στάλιν είχε γεμίσει το χώρο που έμενε με κοριούς, «Έχω έρθει εδώ για να κάνω περισσότερα πράγματα από το να τρώω και να χ..ω».

Η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda αναφέρει ότι ο διάδοχος του Στάλιν ο Νικήτα Χρουστσόφ τερμάτισε το πρόγραμμα και έκλεισε τα εργαστήρια.

Το BBC, αναφέρει ότι επικοινώνησε με τη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας, την FSB, ρωτώντας τους εάν επιβεβαιώνουν την ιστορία. Ωστόσο η απάντηση που πήραν ήταν «Ουδέν σχόλιον».