ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/01/2016 11:40 EET | Updated 28/01/2016 12:19 EET

Μοσκοβισί: Aισιοδοξία για επιστροφή των επικεφαλής των αποστολών των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα

Τη σιγουριά του ότι οι επικεφαλής των αποστολών των θεσμών μπορούν να είναι στην Αθήνα εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να αρχίσουν συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια, περιλαμβανομένων αυτών τα οποία έχουν να κάνουν με τους δημοσιονομικούς στόχους και τους συντάξεις βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και σημειώνεται πρόοδος, οπότε εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά στην άφιξη των επικεφαλής.

Οι συνομιλίες, όπως είπε, θα έχουν να κάνουν με δύσκολα θέματα, οπότε θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο στόχος είναι η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, προκειμένου να του δώσει οδηγίες.

Η ελληνική πλευρά επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα σε δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να κλείσει τα πολλαπλά ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό με τους ασφαλισμένους και στο εξωτερικό με τους δανειστές.Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βρει τη λύση στο δύσκολο γρίφο της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς το τελικό σχέδιο θα πρέπει να ικανοποιεί τους επαγγελματίες που όσο περνούν οι μέρες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, αλλά και τους θεσμούς οι οποίοι έχουν στείλει σαφές μήνυμα ότι το προσχέδιο που τους έχει στείλει η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους.

Στο μεταξύ, σημαντικό εμπόδιο στην όλη πορεία δείχνει να αποτελεί η στάση του ΔΝΤ, που έχει υποδείξει ότι θα αντισταθεί στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για να αποφευχθούν περικοπές στις συντάξεις εν μέρει μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, όπως αποκάλυψε στη WorldPost πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Αντιθέτως, αναφέρει η ίδια πηγή, το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι στόχοι εξοικονόμησης από τη συνταξιοδοτική δαπάνη μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω περικοπών στις συντάξεις ύψους 15% κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς να έχει επισήμως απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης, λέει η ίδια πηγή, υποστηρίζει ότι η αύξηση των εισφορών θα κάνει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική.