ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/01/2016 05:26 EET | Updated 28/01/2016 05:26 EET

Ο γρίφος του Ασφαλιστικού: Οι δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με δανειστές και ασφαλισμένους

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliamentary session in Athens, Saturday, Dec. 5, 2015. Greek parliament votes on 2016 budget that sees the country slipping back into mild recession and maintaining high unemployment. (AP Photo/ Yorgos Karahalis)

Σε δύο παράλληλες και εξίσου σκληρές διαπραγματεύσεις επιδίδεται τα τελευταία 24 ώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό με τους ασφαλισμένους και στο εξωτερικό με τους δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βρει τη λύση στο δύσκολο γρίφο της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς το τελικό σχέδιο θα πρέπει να ικανοποιεί τους επαγγελματίες που όσο περνούν οι μέρες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, αλλά και τους θεσμούς οι οποίοι έχουν στείλει σαφές μήνυμα ότι το προσχέδιο που τους έχει στείλει η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των δανειστών όπως αποκαλύπτει η WorldPost είναι ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι στόχοι εξοικονόμησης από τη συνταξιοδοτική δαπάνη μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω περικοπών στις συντάξεις ύψους 15% κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών τις τελευταίες ώρες ρίχνουν το βάρος τους στο εσωτερικό μέτωπο, επιχειρώντας να παρουσιάσουν μια βελτιωμένη εκδοχή του προσχεδίου για το Ασφαλιστικό, στην οποία δεν θα αλλάζει το βασικό πλαίσιο αλλά θα περιορίζονται οι επιβαρύνσεις προς τους επαγγελματίες. 

Όπως έγραψε από την Τρίτη η HuffPost Greece τα δύο υπουργεία σχεδιάζουν από κοινού το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών με χαμηλότερες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τη φορολογία που στο σύνολο τους δεν θα ξεπερνούν το 25% για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο αυτής της πρότασης αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές παρουσιάστηκε ήδη στους επιστημονικούς φορείς και προβλέπει παροχή κινήτρων έκπτωσης επί του συνολικού ασφαλίστρου για 3 χρόνια, με τους συντελεστές να μειώνονται περισσότερο όσο θα αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Αντίστοιχα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται διαφορετικά σενάρια παροχής φορολογικών κινήτρων ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση σε αγρότες και επαγγελματίες. Ήδη χθες Τρίτη σε σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τη φορολογία Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο επίκεντρο βρέθηκε η φορολογική κλίμακα των αγροτών.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εξετάζονται σενάρια για την σταδιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 13% στο 20% όπως προβλέπεται στα φετινά εισοδήματα και στο 26% το 2017, ώστε να υπάρξει ομαλότερη μετάβαση στους υψηλούς συντελεστές, αλλά χαμηλότερη προκαταβολή φόρου για συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών, όπως είναι αυτοί που έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 25%.

Ωστόσο, πριν εγκριθούν οι αλλαγές σε ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία θα πρέπει αυτές να εγκριθούν από τους δανειστές, χωρίς μάλιστα να ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα τα οποία ενδέχεται να ανοίξουν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων. Το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προς το παρόν είναι άγνωστο καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και ιδιαίτερα δύσκολα.