ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2016 04:55 EET | Updated 29/01/2016 07:58 EET

Δημοσκόπηση Insa: Το 40% των Γερμανών επιθυμούν την παραίτηση της Μέρκελ

Florian Gaertner via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JANUARY 28: German Chancellor Angela Merkel during the meeting of the Bundestag on January 28, 2016 in Berlin. (Photo by Florian Gaertner/Photothek via Getty Images)

Περίπου το 40% των Γερμανών θέλει την παραίτηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξαιτίας της πολιτικής της στην κρίση των προσφύγων, που οδήγησε στην εισδοχή 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων στη Γερμανία το περασμένο έτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Insa για το περιοδικό Focus.

Το 45,2% των ερωτηθέντων κατά την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου, θεωρεί, ωστόσο, ότι η πολιτική αυτή δεν είναι λόγος για παραίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Είναι η πρώτη φορά που το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων έθεσε το ερώτημα στους ψηφοφόρους αν η Μέρκελ πρέπει να παραιτηθεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υποστηρικτές του δεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), είναι οι πιο εχθρικοί προς την καγκελάριο (σε ποσοστό 64,6%). Από την πλευρά των υποστηρικτών του κόμματος της Μέρκελ (CDU) και του συμμάχου του στη Βαυαρία (CSU), το 27% ζητεί την αποχώρησή της.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα , από την Elector Research Group, η υποστήριξη για τον συντηρητικό συνασπισμό της Μέρκελ παραμένει σταθερή στο 37%. Τον Σεπτέμβριο ανερχόταν στο 42%. Η υποστήριξη για τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD παραμένει επίσης αμετάβλητη στο 24%.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως η AfD συγκεντρώνει το 11%.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στους συντηρητικούς και στους σοσιαλδημοκράτες συμφώνησε σε μια αλλαγή της πολιτικής για τους μετανάστες: το Βερολίνο θα σκληρύνει τους όρους για την οικογενειακή επανένωση και θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη χορήγηση ασύλου σε πολίτες της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Αλγερίας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)