ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2016 12:00 EET | Updated 30/01/2016 12:05 EET

Δεκαέξι νεκροί από την πείνα μέσα σε δύο εβδομάδες στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια

ASSOCIATED PRESS
In this Monday, Jan. 11, 2016 photo, people wait to leave the besieged town of Madaya, northwest of Damascus, Syria. Aid convoys reached three besieged villages on Monday — Madaya, near Damascus, where U.N. humanitarian chief Stephen O'Brien said about 400 people need to be evacuated immediately to receive life-saving treatment for medical conditions, malnourishment and starvation, and the Shiite villages of Foua and Kfarya in northern Syria. Reports of starvation and images of emaciated ch

Άλλοι δεκαέξι άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην πόλη της Συρίας Μαντάγια από την ημέρα που ο ΟΗΕ διέμεινε ανθρωπιστική βοήθεια τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, αναφέρει η ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 33 ακόμα άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους λόγω της έλλειψης αγαθών στην πολιορκημένη συριακή πόλη.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, ενώ οι άνθρωποι θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί εδώ και εβδομάδες», δήλωσε στο BBC ο διευθυντής των αποστολών των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Brice de la Vingne.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα συγκλονιστικό βίντεο για αυτούς που έμειναν πίσω: Αποστεωμένα παιδιά τρώνε φύλλα για να επιβιώσουν σε πόλη της Συρίας (Σκληρές εικόνες)

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στο τέλος του 2015 έχασαν την ζωή τους 30 άνθρωποι από την πείνα. Μετά από έκκληση των Ηνωμένων Εθνών, η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη πόλη που βρίσκεται υπό των έλεγχο των ανταρτών. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαντάγια, ενώ συνολικά, σε όλη τη Συρία, λιμοκτονούν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι πολιορκημένων περιοχών.

Η πόλη Μαντάγια είναι ορεινή πόλη που απέχει 1.400 μέτρα από τη Δαμάσκο. Οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους σουνίτες μουσουλμάνοι, ενώ πριν τον πόλεμο οι περιοχή αποτελούσε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη με στόχο να δοθεί τέλος στον εμφύλιο σπαραγμό στη Συρία. Αρχικά, η συριακή αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, όμως η απόφασή της άλλαξε το απόγευμα της Παρασκευής.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες, δεν συμμετέχουν οι Κούρδοι, που αποτελούν σημαντικό πόλο ισχύος στη βορειοανατολική Συρία και έχουν αποδείξει ότι είναι μια από τις λίγες δυνάμεις που μπορούν να πάρουν εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος, κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας.