Nivo Soap: To μικρο-σαπωνοποιείο της Κρήτης που αναβιώνει ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν

Τι συμβαίνει όταν δύο νέοι τολμούν να επαναπροσδιορίσουν ένα παραδοσιακό κρητικό προϊόν, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην όρεξη τους για καινοτομία; Γεννιέται μια σειρά σαπουνιών υψηλής ποιότητας που φιλοδοξεί να γεμίσει το κενό που υπάρχει στην ελληνική αγορά και όχι μόνο.

Όλα άρχισαν στα τέλη του 2013 στο Ηράκλειο της Κρήτης από τον χημικό Χρήστο Αστερίου και τον γυμναστή Στέλιο Χριστοδούλου με μία ιδέα: να συνθέσουν στέρεα σαπούνια δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα και την διαδικασία παραγωγής, την ποιότητα των πρώτων υλών και την δημιουργικότητα των σχημάτων και των υλικών συσκευασίας. Έτσι προέκυψε η σειρά Nivo Soap, στην οποία κάθε σαπούνι έχει και διαφορετικό θέμα και διαφορετικό όνομα: Nostos, Fresco, Mystic και Pathos.

Για τον Στέλιο και τον Χρήστο η δημιουργική διαδικασία είναι ένα ασταμάτητο παιχνίδι. Τα σαπούνια μορφοποιούνται σε ασυνήθιστα σχήματα, νέα αρώματα δημιουργούνται συνεχώς και συνδυάζονται με ποικίλα χρώματα.

Ο Χρήστος Αστερίου μίλησε στην HuffPost Greece για την έως τώρα πορεία της εταιρείας, για τα πλεονεκτήματα του στέρεου σαπουνιού, για την διαδικασία της παραγωγής στο Ηράκλειο, αλλά και για τις εξαγωγές που σχεδιάζουν.

Ήταν εύκολο να κάνετε την επιχειρηματική σας ιδέα πραγματικότητα;

Η υλοποίηση της ιδέας δεν ήταν καθόλου εύκολη. Οι δυσκολίες είναι λίγο πολύ γνωστές και κοινές,όπως η γραφειοκρατεία και οι πολλές καθυστερήσεις. Σε αυτά προστίθεται και η οικονομική επίθεση που δέχεται η μικρή επιχείρηση στη χώρα μας λόγω κρίσης. Χρειάζεται αυστηρός σχεδιασμός και προσαρμοστικότητα.

Πώς χρηματοδοτήσατε αρχικά την επιχείρηση σας;

Η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε αρχικά με ιδία κεφάλαια. Στη συνέχεια υπήρξε και ενίσχυση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Είναι δύσκολο να διατηρείς μια επιχείρηση μακριά από την Αθήνα;

Βρισκόμαστε στο νότο, σε μια μεγάλη μεν, επαρχιακή πόλη δε. Σε κάποια σημεία η απόσταση από την Αθήνα κάνει και καλό. Υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί που σου επιτρέπουν να κερδίζεις χρόνο αν έχεις μάθει να δουλεύεις εντατικά. Παράλληλα, το νησί μας συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό του ελληνικού τουρισμού. Αυτό δίνει ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και στο εξωτερικό.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των σαπουνιών σας;

Τα σαπούνια παράγονται στο Ηράκλειο Κρήτης, συνδυάζοντας παραδοσιακές με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Χρησιμοποιούμε φυτικά έλαια και φυσικά ελαιόλαδο, το θησαυρό του τόπου μας. Παράλληλα αρωματίζουμε με αιθέρια έλαια και αρώματα που συνθέτουν αποκλειστικά για εμάς συνεργαζόμενοι αρωματοποιοί από όλο το κόσμο υπό την καθοδήγησή μας. Πλαισιωνόμαστε από εξαιρετικούς συνεργάτες σε όλα τα επίπεδα από το σχεδιασμό και την προμήθεια υλικών έως τον τελικό έλεγχο και διάθεση των προϊόντων που παράγουμε.

Χρησιμοποιούμε ανώτερες πρώτες ύλες σε όλα τα στάδια παραγωγής των προϊόντων μας. Εφαρμόζουμε αυστηρά ποιοτικά κριτήρια σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την επιλογή συνεργατών μέχρι το προϊόν να φτάσει στα χέρια σας. Ακολουθούμε ορθές πρακτικές παραγωγής καλλυντικών με σύστημα ISO 22716. Παράλληλα, στοχεύουμε στη συνεχή βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουμε μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού μας.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την εταιρεία σας;

Η φιλοσοφία μας συνοψίζεται στο τρίπτυχο Δημιουργικότητα – Ποιότητα – Ομαδική Δουλειά. Η έμπνευση μας πηγάζει από την αγάπη μας για το αυθεντικό. Είναι η αρχή και ταυτόχρονα ένα από τα βασικότερα στοιχεία στη Nivo. Υποστηρίζουμε τη πρωτοτυπία σε όλες μας τις δράσεις και τη θεωρούμε κύρια πηγή δημιουργικότητας.

Η ομαδική δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας και στάση ζωής. Κάθε ρόλος είναι σημαντικός. Πρωταγωνιστικός σε μια προσπάθεια επίτευξης κοινών στόχων. Ο ένας είναι το συμπλήρωμα των υπολοίπων. Οι προτάσεις των μελών της ομάδας αποτελούν πηγή δημιουργικού προβληματισμού που συλλέγονται και αναλύονται. Η ομάδα μας είναι η αιτία της επιτυχίας μας. Η ομάδα μας είναι το όνομά μας.

Ποιος έχει σχεδιάσει τις συσκευασίες σας;

Οι συσκευασίες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Μαργαρίτα Κονδυλάκη του Μotive Creative. Στόχος ήταν να έχουμε λιτές γραμμές και έντονη σχέση της συσκευασίας με το περιεχόμενο προϊόν και νομίζω τα έχουμε καταφέρει.

Για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος στεγνό και όχι υγρό σαπούνι;

Το στερεό σαπούνι είναι το πραγματικό σαπούνι σε αντίθεση με το υγρό που είναι ουσιαστικά ένα υδατικό διάλυμα χημικών καθαριστικών. Παράλληλα είναι οικονομικά πιο αποδοτικό σε σχέση με το υγρό και είναι περιβαλλοντικά φιλικότερο.

Ποια είναι έως τώρα η ανταπόκριση στην προσπάθειά σας;

Η υποδοχή μας από την αγορά είναι ικανοποιητική. Αναπτύσσουμε συνεχώς την γκάμα των προϊόντων μας ώστε να καλύψουμε το απαιτητικό και ενημερωμένο ελληνικό κοινό. Παράλληλα οργανώνουμε το δίκτυο μας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το ελληνικό σαπούνι είναι ένα δυνατό εξαγώγιμο προϊόν;

Το ελληνικό σαπούνι έχει πολλές δυνατότητες. Περιέχει το ελληνικό ελαιόλαδο, γεγονός που του δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Ο χώρος των καλλυντικών χρειάζεται συνεχή έρευνα και ενημέρωση. Τα ποιοτικά προϊόντα εκτιμώνται και βρίσκουν τη θέση τους στις αγορές του εξωτερικού.

Έχετε προχωρήσει σε εξαγωγές των προϊόντων σας;

Έχουμε κλείσει συμφωνίες στη Γερμανία και το 2016 θα ξεκινήσει η εξαγωγική μας δραστηριότητα.

Που και πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα σαπούνια σας;

Το δίκτυo ακόμη αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Φιλοδοξούμε ότι πολύ σύντομα σε κάθε πόλη της Ελλάδας θα υπάρχει τουλάχιστον ένα σημείο πώλησης. Επίσης, τα προϊόντα μας θα διατίθενται και μέσω διαδικτύου σε επιλεγμένα e-shops. Τα διάφορα σημεία πώλησης θα μπορεί κάποιος να τα δει στο site μας.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Να αναπτύξουμε περισσότερο την γκάμα τον προϊόντων μας. Να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους συνεργάτες μας.