ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/01/2016 17:47 EET | Updated 30/01/2016 17:47 EET

Μητσοτάκης: Θα διερευνηθεί το Plan X του Βαρουφάκη. Στόχος να είναι η ευημερία των πολιτών και όχι η κοινωνία των 2/3

Sooc

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, το προσφυγικό, το Ασφαλιστικό και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Αναφερόμενος στο «Plan X» για το οποίο είχε μιλήσει ο κ. Βαρουφάκης, ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει αν όντως υπήρχε το Plan X και αν, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, τελούσε υπό την έγκριση του κ. Τσίπρα».

«Το 2015 διαταράχθηκε η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση με τεράστια ζημία για την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα φορολογούμενο, Μην έχετε καμιά αμφιβολία λοιπόν ότι θα έρθει η ώρα που η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί, είπε, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Βαρουφάκη.

Προτάσσοντας την ανάγκη να προχωρήσουν «μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών», ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «στόχος πρέπει να είναι η ευημερία των πολιτών και όχι η κοινωνία των 2/3, η κοινωνία των λίγων κομματικών εκλεκτών».

Για το σχέδιο Κατρούγκαλου ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και πως «προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κατακερματισμό της κοινωνίας, καθώς διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων». Ακόμα, τόνισε πως το σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, μετατρέπει το Ασφαλιστικό σε προνοιακό ετεροχρονίζει το πρόβλημα.

Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτηρίζει «άκαιρη» και δηλώνει ότι μπορεί να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο ενός συνολικότερου διαλόγου για τη θεσμική αναβάθμιση της χώρας.

«Πρότεινα στον κ. Τσίπρα να συναινέσουμε στην ευρύτερη δυνατή αναθεώρηση του Συντάγματος. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα είχε νόημα μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι έστειλε λάθος μηνύματα σε πρόσφυγες, μετανάστες και διακινητές. Όπως εξήγησε, «η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή ανεξήγητη χαλαρότητα και ανοχή». Στην συνέχεια, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και γι' αυτό το λόγο «απαιτείται στενή συνεργασία, συντονισμένη δράση και συνέπεια από όλους τους εμπλεκόμενους».

Εξηγώντας το σχέδιο το οποίο ο ίδιος θα ακολουθούσε ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι θα ασκούσε πιέσεις στην Τουρκία, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όπως τόνισε, η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως το να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.

«Θα φρόντιζα να εγγυηθώ ότι κανείς δεν θα εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια χωρίς να καταγραφεί ζητώντας περισσότερους πόρους και υποδομές γι' αυτήν τη διαδικασία. Και πάντως θα φρόντιζα να μην αναλάβω τόσο υπερβολικές δεσμεύσεις. Αν το είχα κάνει, όμως, θα τιμούσα την υπογραφή μου», είπε.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι στόχος του είναι να κάνει την πολιτική πιο ελκυστική και προσιτή για τους πολίτες, αξιοποιώντας νέες μεθόδους επικοινωνίας. Ο ίδιος εξήγησε ότι οραματίζεται μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που «θα βγάλει την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αξιολογούνται εναλλακτικές προτάσεις για μετεγκατάσταση του κόμματος.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το ενοίκιο που θα πληρώνουμε θα είναι λιγότερο από το 20% του τμήματος που πληρώνουμε τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά του κόμματος εξυγιαίνονται.