ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/02/2016 02:24 EET | Updated 02/02/2016 11:21 EET

Πέντε ημέρες προθεσμία δίνουν οι αγρότες με μπλόκα παντού

Eurokinissi

Τελεσίγραφο πέντε ημερών δίνουν τα αγροτικά μπλόκα των Τεμπών, των Μαλγάρων και του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, στην κυβέρνηση θέτοντας παράλληλα το πλαίσιο διεκδικήσεων τους για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα οι αγρότες ενημέρωσαν ότι προχωρούν σε 12ωρο αποκλεισμό των Τεμπών.

Τα αιτήματα

Οι αγρότες δίνουν «τελεσίδικη» προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, δίνουν οι αγρότες στα μεγάλα μπλόκα της χώρας.

Ύστερα από τη συνάντηση των Τεμπών το Σάββατο, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες όρισαν τη Δευτέρα το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, το οποίο απεστάλη σε όλα τα μπλόκα της χώρας, ενώ κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Παράλληλα, οι αγρότες αξιώνουν ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φορολογικό, ζητείται να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ. 

   

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με δηλώσεις του συντονιστή στο μπλόκο των Μαλγάρων, Αχιλλέα Καμπούρη, το συγκεκριμένο πλαίσιο συνυπογράφουν σίγουρα, «τα μπλόκα των Τεμπών, των Μαλγάρων, και αυτό στα "πράσινα φανάρια" της Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία».

Σε επικοινωνία του Αθηναϊκού Πρακτορείο με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών που αριθμεί 62 μέλη σε όλη την Ελλάδα, ο τελευταίος δήλωσε πως η Πρωτοβουλία συγκλίνει και αυτή προς το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Αντίστοιχα, ο Στέργιος Λίτος, μέλος του συντονιστικού των αγροτών του μπλόκου του Προμαχώνα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο : « Το έλαβα το πλαίσιο, θα το εξετάσουμε αύριο και θα το συζητήσουμε στη διάρκεια της γενικής μας συνέλευσης. Μπορεί να είμαστε 18 ημέρες στους δρόμους, αλλά δεν έχουμε πρόβλημα να μείνουμε άλλες 38».

Ο χάρτης των κινητοποιήσεων

Ειδικότερα τα Τέμπη σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν κλειστά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Παράλληλα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν νέα πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 12μ στην Νίκαια.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας στις προαναφερόμενες ώρες στο κομμάτι του ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Κλειστή για έξι ώρες θα είναι και σήμερα η εθνική οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης στον κόμβο των Μικροθηβών, από τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι για 12η ημέρα βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν στήσει το μεγάλο μπλόκο των Μικροθηβών.

Ο δρόμος θα είναι κλειστός από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Η κυκλοφορία γίνεται από παράδρομους και με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσα από τον Αλμυρό και στη συνέχεια μέσω Βόλου ή Φαρσάλων.

Εν τω μεταξύ σε κατάληψη των γραφείων της ΔΟΥ στη Λαμία προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο της Ανθήλης, από νωρίς σήμερα το πρωί. Οι αγρότες πολιόρκησαν την εφορία της Λαμίας που είναι και η μοναδική εφορία στο νομό Φθιώτιδας, δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους να μπουν στο κτίριο και στα γραφεία τους και έτσι έχει παραλύσει κάθε συναλλαγή σήμερα.

Επίσης σε κατάληψη της ΔΟΥ στην 'Αρτα προχώρησαν από τις 7:30 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην παλιά γέφυρα, στην είσοδο της πόλης. Η κατάληψη θα λήξει στις 3 μετά το μεσημέρι όπως αναφέρει η συντονιστική επιτροπή.

Στην 'Αρτα τα τρακτέρ στο Κομπότι και στο μπλόκο στην είσοδο της πόλης θα κλείσουν τον δρόμο από τις 7 έως τις 10 το βράδυ.

Ανάλογοι είναι οι αποκλεισμοί δρόμων και στα υπόλοιπα μπλόκα της Ηπείρου, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, στον κόμβο του Λούρου και στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Κακκαβιάς.

Οι αγρότες θα παραμείνουν έως αργά το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν το ίδιο και τις επόμενες μέρες.

Σε αποκλεισμούς δρόμων έχουν προχωρήσει από σήμερα το πρωί αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, κλειστή έως τις 24:00 θα παραμείνει η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, ενώ έως τις 15:00 θα παραμείνει κλειστή η περιμετρική της Ναυπάκτου, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου.

Επίσης, άλλοι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει, για τρεις ώρες, τον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στον κόμβου του Αγίου Νικολάου.

Οι αγρότες στη Μεσσηνία παραμένουν στο μπλόκο του Ασπροχώματος και την πλατεία των Γαργαλιάνων, ενώ λόγω της εορτής της Υπαπαντής, σήμερα δεν προχωρούν σε αποκλεισμό δρόμου.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα αγρότες από τη δυτική Μεσσηνία, στο Καλό Νερό, όπου έχουν δημιουργήσει νέο μπλόκο και θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πύργου-Κυπαρισσίας, από τις 14:30 έως τις 15:30 και από τις 18:00 έως τις 19:00.

Μία εβδομάδα παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, από τους αγρότες που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και τη φορολόγησή τους.

Παράλληλα, οι αγρότες του Ισθμού κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι από τις 11:00 έως τις 11:30, από τις 16:00 έως τις 16:30 και από τις 20:00 έως τις 20:30, καθημερινά, ενώ δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα με αγροτικά προϊόντα στην Αττική.

Στην Αρκαδία, για πολλοστή ημέρα οι αγρότες έκλεισαν, στις 12:00, τον αυτοκινητόδρομο στα διόδια Νεστάνης και θα τον ανοίξουν στις 17:00, με την κυκλοφορία από και προς την Κόρινθο να εκτρέπεται από την παλαιά εθνική οδό Τριπόλεως-Άργους.

Σε Αργολίδα και Λακωνία, παραμένουν στα μπλόκα τους, ενώ το απόγευμα οι αγρότες από το μπλόκο της Λίμνης και το μπλόκο του Βλαχιώτη, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την ενημέρωση του κοινού, παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις του κλάδου στην πλατεία Δημαρχείου στο Γύθειο, με την ευκαιρία του εορτασμού της πολιούχου της πόλης, Υπαπαντής του Κυρίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ Αθηνών - Λαμίας

Την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας κλείνουν οι αγρότες με πολλαπλά μπλόκα, τα οποία έχουν στήσει σε διάφορα σημεία. Ήδη από τις 11 το πρωί το μπλόκο στο Κάστρο στο 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας έχει κλείσει τον δρόμο έως τις 5 το απόγευμα και η κυκλοφορία διεξάγεται από παραδρόμους.

Από τις 5 το απόγευμα και έως τις 10 το βράδυ, θα κρατήσουν κλειστή την εθνική οδό οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στο 90ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Θήβας. Εξάλλου, στη Λαμία κλείνουν την εθνική οδό για 2 ώρες οι αγρότες στο ύψος της Ανθήλης στο 210 χλμ από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ οι συνάδελφοί τους στην περιοχή της Αταλάντης που βρίσκονται στο 140 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, αποφάσισαν να κλείσουν τον δρόμο από 5 έως 7 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι έχει προκύψει και άλλο μπλόκο τις τελευταίες μέρες στο ύψος του Μώλου στο 180 χλμ της εθνικής οδού και οι αγρότες από εκεί κλείνουν το παράδρομο της εθνικής με συνέπεια η ταλαιπωρία να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Στο παλιό εθνικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών θα κλείσει ο δρόμος από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα σε δύο σημεία, τόσο στο ύψος της Αμφίκλειας όσο και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στο ύψος του παλιού Λεβέντη.

Στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα τα μπλόκα των αγροτών αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστό τον δρόμο από τις 12 έως 2 μετά το μεσημέρι σε δύο σημεία, στην περιοχή του Δομοκού και 6 χλμ μετά, στη θέση Δρούγος.

Τέλος, αγρότες έχουν κάνει κατάληψη στην εφορία Λαμίας, από νωρίς σήμερα το πρωί, με συνέπεια να μη γίνεται καμία συναλλαγή καθώς δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους να εισέλθουν στο κτίριο.

Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη της Ζακύνθου έχουν δημιουργήσει τα μπλόκα των αγροτών στις εισόδους της πόλης.

Αναλυτικότερα, εκτός από την περιοχή της Λούμπας όπου τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πριν από λίγη ώρα περίπου είκοσι τρακτέρ απέκλεισαν την γέφυρα του Αγίου Γερασίμου που οδηγεί στο λιμάνι της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα η ουρά από οχήματα και φορτηγά που κατευθύνονταν προς το λιμάνι να είναι τεράστια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας τα τρακτέρ ίσως να μπουν στην πόλη της Ζακύνθου και να αποκλείσουν την εφορία και άλλα δημόσια κτίρια.

Στην Κεφαλονιά συνεχίζεται ο αποκλεισμός του κόμβου στην είσοδο του Αργοστολίου με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους για όσο χρειαστεί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)