ΔΙΕΘΝΕΣ
02/02/2016 10:03 EET | Updated 02/02/2016 11:02 EET

Τις προτάσεις της ΕΕ για μία νέα συμφωνία με τη Βρετανία παρουσίασε ο Τουσκ

Πρωθυπουργός της Ελλάδας/Flickr

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε την Τρίτη την εφαρμογή ενός μηχανισμού βάσει του οποίου το Λονδίνο θα μπορεί να αναστείλει αμέσως για μέχρι τέσσερα χρόνια τις καταβολές κοινωνικών επιδομάτων προς τους μη βρετανούς, πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που φθάνουν στη Βρετανία, στο πλαίσιο της παρουσίασης σχεδίου για μία νέα συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο Τουσκ δεσμεύθηκε επίσης απέναντι στο Λονδίνο για τον "σεβασμό των δικαιωμάτων" των χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. "Το θέμα είναι αν είμαστε μαζί ή όχι", δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο Twitter δίνοντας στη δημοσιότητα "τις προτάσεις του για μία νέα συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ".

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι προτάσεις συνιστούν "πραγματική πρόοδο", τονίζοντας ότι "μένει δουλειά για να γίνει".

"Το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της ΕΕ παρουσιάζει σημεία πραγματικής προόδου στους τέσσερις τομείς όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη από αλλαγή, αλλά μένει ακόμη να γίνει δουλειά", απάντησε μέσω του Twitter ο Κάμερον.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)